Kallelsen till en extra bolagsstämma gick ut bara minuter innan Viking Lines delårsrapport publicerades på fredagsförmiddagen. Viking Line har precis som den övriga rederinäringen ett tufft pandemiår bakom sig och enligt Jan Hanses vill man nu stärka bolagets balans-, finansierings- och likviditetsposition.
– Vi har en stark ställning och god likviditet men samtidigt ser vi att marknaden kontinuerligt återhämtar sig mot den situation som rådde innan pandemin, och då anser vi att det är riktigt att ytterligare förstärka det finansiella läget genom att genomföra en emission. Det ger oss förutsättningar att agera med styrka när marknaden återhämtar sig.
Huruvida det hade varit aktuellt utan pandemin vill Jan Hanses inte spekulera i, men han framhåller att emissionen inte är ett resultat av att bolaget befinner sig i någon kris.
– Nej, det är inte ens en defensiv emission. Det är för att sätta oss i en position där vi kan agera offensivt när marknaden återhämtar sig efter pandemin. Vi har en stor tilltro till marknaden och ser möjligheter att växa.
Tittar på nytt tonnage
Jan Hanses utvecklar sina tankar kring de möjligheter rederiet ser.
– Vi vet till exempel att Birka lagt ner kryssningstrafiken till Stockholm. Tonnaget på den rutten har minskat och det ger oss möjlighet att stärka vår position. Vi ser också att efterfrågan på frakt är hög och där finns det olika alternativ.
Betyder det att ni vill köpa ett nytt tonnage?
– Vi kan stärka vår position utan ett tilläggsfartyg, men vi tittar kontinuerligt på alternativen. Det viktigaste just nu är att få Glory levererad men det är inte långt bort. Sedan står vi inför att ta nästa steg.
Det har tidigare ryktats om att Viking Line inspekterat Birka Stockholm, stämmer det?
– Det stämmer att vi inspekterat båten men om det ska bli en affär måste det finnas en samsyn på vad fartyget är värt.
Är det stora skillnader i värderingen?
– Ja, det skulle jag säga.
Värderar ni henne till mer eller mindre än 50 miljoner euro?
– Vår värdering rör väl sig ungefär i de trakterna.
Storägare med
Aktieemissionen avses omfatta 6,48 miljoner aktier till ett teckningspris på åtta euro per aktie, totalt nästan 52 miljoner euro. Bolagets aktieägare skulle vara berättigade att för fem gamla aktier teckna tre nya. Emissionen är avsedd att genomföras senast vid slutet av mars 2022.
Man får känslan av att ni har något mer på gång än att bara stärka bolagets position?
– Om du vill få mig att säga att vi ska köpa ett nytt fartyg så kommer jag inte att göra det. Det handlar om att efter att Glory blivit levererad se över den strategi vi har och hur vi ska gå vidare. Vi ska stärka oss och sätta oss i en position där vi kan förverkliga nya satsningar.
Emissionsvillkoren innebär att Viking Lines storägare investerar närmare 30 miljoner i bolaget. Jakob Johanssons bolag Maelir Ab med knappt två miljoner aktier får teckna 1,19 miljoner nya aktier för 9,5 miljoner euro.
Ångfartygs Ab Alfas andel blir 7,95 miljoner, Rederi Ab Hildegaard ska satsa 5,33 miljoner och styrelseordförande Ben Lundqvist själv är berättigad till nära 243.000 aktier för 1,93 miljoner euro.
Viking Lines förre vd Nils Erik Eklund och hans syster Marie-Louise Sviberg får teckna aktier för omkring 1,8 miljoner vardera.
– Det är väldigt glädjande att de stora ägarna ställer sig bakom det här, säger Jan Hanses.
Kovenanterna justeras
En förutsättning för att emissionen genomförs är att bolaget erhåller ett undantag från kovenantvillkoren för finansieringen av Glory. Viking Line har tidigare i år tvingats bryta vissa av kovenanterna i den befintliga finansieringen, med för närvarande uppfyller man samtliga villkor och prognosen är att man fortsätter göra det under 2022, även utan emissionen.
– Att vi justerar villkoren handlar om att vi vill få en större marginal så att en liknande situation som den i år inte uppstår igen.
Är emissionen en förutsättning för att ni ska få justera kovenantvillkoren?
– Det är ett led i förhandlingarna med banken. I praktiken förbättras ju vår förhandlingssituation om vi gör en emission.
Kovenanterna för befintliga lån men även det lån man snart lyfter för att finansiera Glory består av tre delar. Minimilikviditet, soliditet och koncernens totala nettoskuld i förhållande till driftsbidrag.
– De två första uppfyller vi med råge. Det är den tredje vi vill justera för att få en bättre marginal.
Viking Line har i dag långfristiga skulder på 141,4 miljoner euro och när Glory ska finansieras lyfter man ytterligare 152 miljoner euro i lån. Enligt Jan Hanses är genomsnittsräntan på lånen då drygt tre procent.
Lånet för Glory löper över tolv års tid medan rederiets övriga lån löper ut under de kommande 1-6 åren.
– Det lär uppstå behov av omfinansiering, men det handlar inte om några större belopp.
Normal
I och med emissionen ökar det totala antalet aktier i bolaget med nästan två tredjedelar. Det totala antalet aktier uppgår i dag till 10.800.000 och i emissionen ges alltså 6,48 miljoner nya aktier ut. Viking Line-aktien handlades vid stängning på fredagen för 15,70 euro och baserat på stängningskursen blir det nya matematiska värdet på aktien cirka 13 euro efter emissionen.
Jan Hanses håller inte heller med om att teckningspriset på åtta euro indikerar att bolaget skulle vara i desperat behov av pengar.
– Hade vi gett en lika stor rabatt åt externa investerare hade man kunnat dra den slutsatsen. Men det här är en normal rabatt på en traditionell företrädesemission där gamla ägare har företräde att göra en god placering. Nu riktas emissionen till befintliga aktieägare, och de lider ingen förlust om de inte deltar i emissionen eftersom vi tillåter handel med teckningsrätter.
Av bolagets ägarstatistik vid slutet av september framgår att Alandia Försäkring under året ökat sitt innehav med 17.250 aktier till 167.790 stycken. Om Alandia deltar i emissionen blir bolagets andel omkring 100.000 nya aktier till ett pris på 800.000 euro.
Styrelsen framhåller att man innan den extra bolagsstämman kan ändra de föreslagna villkoren för emissionen ifall förhållandena för bolaget, dess verksamhetsmiljö eller kapitalmarknaderna förändras.
Bolagsstämman föreslås ge styrelsen i uppdrag att besluta om emissionens övriga villkor. Bemyndigandet är i kraft till nästa ordinarie bolagsstämma, men inte längre än den 31 mars 2022.