534.178 passagerare reste med Eckerökoncernens fartyg under årets tre första månader och det är 51 procent fler än året innan. Koncernens omsättning ökade med 36 procent till 39,3 miljoner euro att jämföra med 29 miljoner euro i fjol.
– Efterfrågan på koncernens båda trafikerade linjer har varit stark under första kvartalet 2023. Jämfört med pre-pandeminivån 2019 var omsättningen högre på koncernens båda trafikerade linjer, skriver vd Björn Blomqvist i ett pressmeddelande.
På koncernens fartyg som trafikerar på linjen Finland-Estland ökade antalet passagerare med 42 procent och antalet fraktenheter ökade med nio procent jämfört med första kvartalet 2022. På linjen Åland-Sverige ökade antalet passagerare med 82 procent jämfört med samma period 2022.
Försäljningen av Birka Stockholm
Efter den förändrade trafiksituationen på kortrutten mellan Åland och Sverige finns sedan den 9 januari inte tillförlitlig statistik för rutten.
– Enligt vår egen uppskattning är Eckerö Linjens marknadsandel mellan Åland och Sverige cirka tre fjärdedelar av resandet. På linjen Finland-Estland var marknadsandelen för passagerare 30 procent och marknadsandelen för frakt var 35 procent.
I mars blev det klart att Rederi Ab Eckerö säljer m/s Birka Stockholm till Rederi AB Gotland till ett pris på cirka 38 miljoner euro och i april slutfördes försäljningen. Fartygsförsäljningen har stärkt koncernens finansiella ställning och möjliggjort amorteringar på krediter. Rederi Ab Eckerö har avslutat sina krediter hos Handelsbanken och amorterat 9,6 miljoner euro till Sjömanspensionskassan och Veritas. Därmed är finansieringsarrangemangen som ingicks 2021 med de här tre finsiärerna upplösta. Koncernen har amorterat 19,6 miljoner euro på koncernens räntebärande skulder sedan försäljningen av fartyget. I maj använde koncernen sin begränsade återköpsrätt på koncernens emitterade obligationslån och köpte tillbaka tio miljoner euro av de utestående obligationernas nominella värde. Efter detta uppgår koncernens nettoskuld till cirka 30 miljoner euro och soliditeten har förbättrats från 35,1 procent till cirka 40 procent.
Andra kvartalet har enligt Björn Blomqvist börjat med volymer över pre-pandeminivåer. De höga bunkerpriserna, den höga inflationen och den instabila svenska kronan skapar fortsatt osäkerhet.