Ålands landskapsregerings projekt Sunnanvind, som ska möjliggöra etablering av havsbaserad vindkraft i Ålands norra havsområden, har nu väckt en tredje aktörs intresse. Sedan tidigare driver både OX2 och Ilmatar varsina projekt om havsbaserad vindkraft på Åland.
Det nya konsortiet presenterades under en presskonferens på torsdagen. Det består av den danska fondförvaltaren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), den europeiska koncernen Lhyfe samt Flexens, som har kontor i Helsingfors och på Åland.
Konsortiet vill utveckla ett storskaligt förnyelsebart energisystem på Åland. Detta ska ske genom lösningen ”Åland Energy Island”, där storskalig havsbaserad vindkraft ska ge en storskalig, grön vätgasproduktion.
– På Åland finns goda förutsättningar för ett integrerat projekt med offshorevindkraft och vätgas, säger Thomas Koopmann från CIP.
– Vi vill gärna producera grön vätgas och vara en betydande aktör med utgångspunkt i Frankrike, men över hela Europa. Vi har fokus på att tillverka vätgas offshore. Det tror vi är en del av framtiden, säger Thomas Ollendorff från Lhyfe.
Viktig framtidskomponent
Även Flexens, som utvecklar vätgasprojekt, ser positivt på det integrerade upplägget.
– Vi har identifierat vätgas som en mycket viktig komponent i energiförsörjningen i framtiden, säger vd Berndt Schalin.
Projektet är tänkt att utvecklas i samarbete med landskapsregeringen och andra lokala intressenter, i syfte att maximera fördelarna för Åland. Vindkraftverken kan även integreras med elnätet.
– Det är viktigt att se på det som ett integrerat projekt, säger Thomas Koopmann.
Att projektet består av flera delar ökar nämligen sannolikheten för att det blir av, säger han.
”Otroligt intressant”
Eftersom vätgasen ska användas både lokalt eller transporteras till andra marknader är det en förutsättning för projektet att det även finns rörledningar.
– Den mängden vätgas som vi tänker oss kan inte förbrukas på Åland. Det är mycket viktigt att det blir en pipeline, säger Thomas Koopmann.
Ett sådant projekt är Baltic Sea Hydrogen Collector, som drivs av Gasgrid Finland och Nordion Energi AB tillsammans med OX2 i Sverige och CIP.
– Det är en pipeline som ska förena Åland, Finland, Sverige, Gotland, Bornholm och Tyskland, säger Berndt Schalin.
Det första som nu behöver hända för konsortiets del är att landskapets projekt Sunnanvind tas till den punkt där man kan konkurrensutsätta hyreskontrakten för havsbotten, säger han.
– Att landskapsregeringen får till en upphandling så att man får klart för sig på vilka villkor projekt kan utvecklas. Det gäller att få ihop en ekonomisk helhet som fungerar på marknadsmässiga villkor. Vi är övertygade om att marknaden är på väg dit.
Med partnerskapet etablerat kan planeringen nu börja i detalj, säger Berndt Schalin.
– Med det importbehov som Tyskland har av vätgas ser det otroligt intressant ut. Det finns ett jättebehov av allt som kan produceras i Östersjön. Vi sitter i en intressant knutpunkt för den möjligheten.
Producerar grön vätgas
CIP har specialiserat sig på investeringar i förnybar energi. Hittills har man samlat in cirka 25 miljarder euro för investeringar i energi och tillhörande infrastruktur från mer än 150 internationella institutionella investerare. CIP har cirka 400 anställda och tolv kontor runt om i världen, skriver konsortiet i en pressinformation.
Lhyfe ägnar sig åt energiomställning och är producent och leverantör av grön och förnybar vätgas. 2021 invigde företaget den första industriella produktionsanläggningen för grön vätgas i världen som är sammankopplad med en vindkraftspark. 2022 invigde man den första pilotplattformen för produktion av grön vätgas till havs i världen, enligt pressinformationen. Lhyfe är representerat i tolv europeiska länder och hade i somras 192 anställda.
Lhyfe förvärvade i mars 49 procent av Flexens och är bolagets största aktieägare.