Sedan Donald Trump tillträdde som USA:s 47:e president för tre veckor sedan har USA:s handelspolitik skärpts. Nya tullar har införts mot Kina, tullar mot Mexiko och Kanada har aviserats men senarelagts, och samtidigt kvarstår oron för potentiella tullar mot Europa.
Flera åländska företag med internationell verksamhet följer utvecklingen noga, däribland Optinova som ingår i Eriksson Capital-koncernen. Rom Mendel ser i nuläget dock inget större risk för bolagets verksamhet.
– Vi är medvetna om risken för tullar, men just nu bedömer vi den inte som särskilt hög. Vi har anlitat en USA-baserad managementkonsultfirma som ger råd om tullfrågor. Ingen vet riktigt vad som kommer att hända men mest sannolikt är att det inte kommer påverka oss särskilt mycket, säger han.
Optinova har analyserat olika scenarier och bedömer att det mest troliga utfallet är att inga tullar införs på europeiska varor. Om så ändå skulle ske tror Mendel att medicintekniska produkter som används i livräddande operationer för amerikanska patienter kommer att undantas.
– Ingen vill se tullar på den typen av produkter, säger han.
Flera möjligheter
Optinova har i dag fyra fabriker, två på Åland, en i USA och en i Thailand, vilket ger möjligheter att styra om produktion om tullar skulle införas.
– Vi kan fortsätta att leverera produkter från våra anläggningar i USA och Thailand. Vi kan även producera i Finland och distribuera via Thailand, eller flytta en del av vår produktion till vår fabrik i USA. Vi är inte särskilt oroade, eftersom vi har alternativ, säger Mendel.
Rom Mendel säger att den allmänna osäkerheten kan leda till att flera företag vill öka sin närvaro i USA för att minska riskerna. Att Optinova i dag är utspridda över hela världen ser han som en stor fördel.
– Vi är glada att vi redan har verksamhet i USA och kan fortsätta investera där. Men det kan också gå åt andra hållet – om EU beslutar att slå tillbaka med egna tullar kan även amerikanska varor drabbas. Där har vi fördelen att ha lokal produktion på flera marknader, säger han.
Vid ett scenario där USA inför breda tullar mot omvärlden finns också möjligheten att etablera bearbetningsanläggningar i länder som Costa Rica, menar Rom Mendel.
– Costa Rica har ett generöst frihandelsavtal med USA och många medicintekniska företag är redan i dag etablerade där.
Hur påverkas varuflödena av råmaterial?
– Vi arbetar med de största råvaruleverantörerna, som levererar globalt. I USA levererar de lokalt. Det är inget vi är särskilt oroade över.
Handelskrig mot Mexiko kan slå mot ViskoTeepak
Ett handelskrig mellan USA och Mexiko skulle få konsekvenser för korvskinnstillverkaren ViskoTeepak. Det säger vd Tom Pussinen.
– Men i nuläget tar vi det lugnt och avvaktar.
Korvskinnstillverkaren ViskoTeepak, också en del av Eriksson Capital-koncernen, säljer sina produkter över hela världen och har i dag fem fabriker i Europa, en i Mexiko och en i USA.
– Det är ganska turbulent kring åtgärder och datum, och ingen vet riktigt vad som kommer att ske, säger Tom Pussinen.
Han säger att tullar mot Mexiko skulle få konsekvenser.
– Det vi producerar i Mexiko går till stor del in i USA. Det är en viktig marknad för oss och vi har olika typer av produktion i USA, Mexiko och Europa.
Eftersom produktionen ser olika ut vid de olika anläggningarna går en hel del produkter också över Atlanten.
Vilka möjligheter har ni att styra om produktionen?
– I viss mån är det möjligt. Vår produktion görs i två steg. Extruderingen, som är det första, är kopplad till anläggningar med miljötillstånd och går inte att flytta. I det andra steget, där vi färdigställer produkterna enligt kundens önskemål, går det säkert att skifta en del kapacitet. Sådana anläggningar har vi i USA och i Europa.
Är ni oroliga?
– Vi är åtminstone uppmärksamma och försöker förstå vad det är som sker men före vi vet vad som händer är det svårt att vara orolig. Det är mycket spekulation och i nuläget tar vi det lugnt och avvaktar.