Fastigheten i Norrböle har byggts ut och om vid flera tillfällen, och bara sedan 2020 har både antalet anställda och volymerna dubblerats. Nu ser samarbetet ut att ta nästa steg när nya produktionsutrymmen på 2.500 kvadratmeter planeras.
Inficon är kanske inte ett känt namn för allmänheten, men sedan starten 2001 har bolaget gjort en riktig framgångsresa och tagit sig till den främsta kanten av teknikindustrin.
Egentligen började allt som ett garageföretag 1976 då de Ålandsbördiga SMHI-kollegorna Ray Olsson och Yngve Andersson börjar tillverka hydrologiska instrument tillsammans med Jan Krevin. Efter viss framgång och nya inriktningar köper teknikkonglomeratet Balzers and Leybold Instruments 1997 upp bolaget, som då heter CCM Instruments Ab. Några år senare knoppas vakuumverksamheten av i det nya schweiziska bolaget Inficon Ag, vars verksamhet på Åland fortsätter i det helägda dotterbolaget Inficon Aaland Ab.
Sedan dess har mycket hänt, vilket bland annat illustreras av bolagets utrymmen. Backar vi till 2007 så satt ett tjugotal anställda i några hundra kvadratmeter stora lokaler söder om Norrbölevägen i Mariehamn. Flytten till nya, 1.000 kvadratmeter stora, lokaler 2008 bara ett stenkast bort på Godbyvägen 1 lade på många sätt grunden för de senaste decenniets tillväxt, och i dag omsätter bolaget fyra gånger så mycket som för tio år sedan, och personalen har tredubblats.
Ett samarbete
Vi återkommer till Inficons tillväxtresa, för en person som i sammanhanget också måste nämnas är Sven-Erik Holmberg. Det var han och Holmbergs Fastighets Ab som bestämde sig för att agera när Inficons dåvarande vd Per Björkman 2007 kom och sa att det började bli trångt i befintliga utrymmen, och att Inficon behövde nya och större för att kunna växa.
Att specialanpassa och bygga om lokaler efter hyrestagarens önskemål var i och för sig ingenting nytt för Holmbergs Fastighets Ab. Det hade man hållit på med sedan 80-talet, men att från grunden bygga en ny industrifastighet helt och hållet på beställning av hyrestagaren hade inte hänt tidigare.
Sedan dess har flera ut- och tillbyggnader gjorts, och förra hösten kunde Inficon också ta över grannfastigheten som tidigare inrymde norra Medis efter att lokalen skyndsamt byggts om för att kunna ta i bruk så kallad renrumsproduktion.
– Just nu håller vi på och planerar för den sjätte tillbyggnaden sedan 2007, som är en helt ny fastighet med 2.500 kvadratmeter våningsyta i två plan som ska byggas ihop med befintliga fastigheter, säger Sven-Erik Holmberg.
Fördubblar produktionsytan
Enligt Johan Eriksson kommer den nya fastigheten medföra att Inficon får tillgång till dubbelt så stor produktionsyta som i dag. Men hur har ett företag som inte väldigt många på Åland ens känner till kunnat växa så snabbt under det senaste decenniet? Svaret är ganska enkelt: Halvledarindustrin.
För att förstå sambandet mellan Inficon och halvledarindustrin behöver man känna till att tillverkning av halvledare görs i vakuum, och kräver ytterst känsliga mätare som kan mäta trycket. Inficon tillverkar de så kallade sensorcellerna, som är centrala delar av fullödiga vakuummätare.
Det är alltså den globala efterfrågan på halvledare som drivit bolagets tillväxt, och efter flera år av successiv uppgång har efterfrågan sedan pandemin fullständigt exploderat. Bara sedan 2020, då en 500 kvadratmeter stor utbyggnad togs i bruk, har både bolagets volymer och personal fördubblats.
– Det har hänt mycket under de senaste åren. Vi har vuxit jättemycket och tar också marknadsandelar. Egentligen hade vi kunnat växa mer men tillgången på vissa råmaterial och vår produktionsyta har begränsat oss.
Fler än 100 anställda
Inficons omsättning och resultat är inget exakt mått på verksamheten eftersom prissättningen styrs av ägaren, Inficon Holding Ag. Men från 2019 till 2021 ökade det åländska bolagets omsättning från sex miljoner euro till 13,1 miljoner euro, och vinsten från 900.000 euro till 2,9 miljoner euro.
– Vi är i dag över 100 anställda och söker just nu mer personal till produktionen, säger Johan Eriksson.
Peter Mattsson som är projekt- och fastighetschef på Holmbergs berättar att Johan Eriksson redan i början av 2021 hörde av sig och meddelade att utvecklingen på marknaden gjort att man var i behov av nya och större produktionsutrymmen.
– Det var akut och då byggde vi om norra Medis gamla fastighet så att Inficon kunde flytta in. Tanken var att det skulle vara provisoriskt. Fastigheten är nu projekterad ihop med kommande produktionslokaler.
Den nya tillbyggnad som nu planeras kommer att uppföras på samma plats som den industrifastighet som i dag inrymmer bland annat Dolkes bilverkstad, och därefter byggas ihop med befintliga Inficonfastigheter norrut och söderut.
– Vi ska flytta den nuvarande industribyggnaden som är tusen kvadratmeter stor till en annan tomt, och sedan bygger vi Inficons nya fastighet som blir 2.500 kvadratmeter våningsyta, säger Sven-Erik Holmberg.
Trångt i dag
Den nya fastigheten planeras införlivas helt i Inficons befintliga verksamhet, det handlar helt enkelt om att man behöver mer yta för att kunna växa.
– Vi behöver få in fler maskiner. Det är trångt i dag vilket dels beror på att vi växer, dels på att produktionen blir mera automatiserad med stora maskiner. Vi kommer att kunna ta nästa steg när vi får tillgång till mer yta. Det hjälper oss också för framtiden. Vi vill fortsätta utveckla våra produkter. Det finns marknadsandelar att ta och marknaden kommer att fortsätta växa, säger Johan Eriksson.
Sven-Erik Holmberg berättar att samarbetet med Inficon utan vidare är det största samarbetet man har på fastighetssidan. Holmbergs hyr i dag ut närmare 30.000 kvadratmeter yta till ett 70-tal hyresgäster. Ingreppen i fastigheterna vid Inficon har också gjort att man behövt hitta nya specialanpassningar för andra hyrestagare. Han lyfter också samarbetet med staden.
– Det har fungerat väldigt bra.
En stolthet
Det har numera gått ganska många år sedan Inficons holdingbolag bestämde sig för att låta fabrikerna förbli utspridda i världen – så länge varje fabrik levererade. Fabriken på Åland är i dag en av sjutton enheter inom koncernen, men Johan Eriksson beskriver ändå samarbetet med Holmbergs som en förutsättning för den tillväxtresa man kunnat göra.
– Samarbetet har fungerat väldigt bra, vi har kommit vidare med väldigt enkla medel när vi inte behövt ta de initiala kostnaderna. Det har varit snabba processer och vi har kunnat fokusera på det vi ska.
Sven-Erik Holmberg säger att han är glad över att Holmbergs Fastighets Ab fått vara med och bidra till resan.
– Jag känner en stolthet över att vi fått vara med. Inficons intäkter är uteslutande exportintäkter och bolagets framgång har skapat något för hela samhället. Det kommer alla till godo. Det är vi väldigt nöjda över att kunna vara med och bidra till.