Den 14 december 2013 gick Viking Amorella på grund vid Hjulgrund utanför Föglö. Såväl Ålands Sjöräddningssällskap som det finska bärgningsbolaget Alfons Håkans ryckte ut till olycksplatsen.
Vid tidpunkten hade Alfons Håkans överlåtit nyttjanderätten av bogserbåten Harald till sjöräddningssällskapet. I praktiken ägdes fartyget alltså av Alfons Håkans, men användes av sjöräddningssällskapet i utbyte mot att man skulle ställa upp med assistans vid behov.
Ett avtal mellan parterna slog fast att bärgarlönen skulle delas lika mellan parterna i de fall där sällskapet agerade självständigt. Om sällskapet bistod ett kommersiellt bärgningsuppdrag på beställning av Alfons Håkans skulle bolaget i stället få en på förhand fastställd timersättning till sällskapet.
Började strida
Men efter insatserna kring Amorella den 14 december 2013 gjorde Alfons Håkans anspråk på den 370.000 euro stora bärgarlönen eftersom man ansåg att sjöräddningssällskapet agerat som en underleverantör vid bärgningen av Amorella, och därför bara hade rätt till timersättning. Sjöräddningssällskapet, som ansåg att man agerat självständigt och därför hade rätt till hälften av bärgarlönen, stämde därefter Alfons Håkans och 2016 togs tvisten upp i Helsingfors tingsrätt.
2017 slog tingsrätten fast att sjöräddningssällskapet hade rätt till två femtedelar av bärgarlönen, men efter en vända till hovrätten återförvisades ärendet 2020 med motiveringen att en behörig sjörättsdomstol skulle ta saken till behandling.
Fyra år senare, i mars 2021, avkunnade sjörätten sin dom i vilken man bland annat konstaterade att sjöräddningssällskapet själva tagit initiativ till att delta i bärgningen och att bogserbåten Haralds insatser behövts. Domslutet blev i enlighet med sällskapets yrkanden: Halva bärgarlönen på totalt 185.000 euro.
Alfons Håkans besvärade sig därefter ännu en gång till Helsingfors hovrätt, som nu meddelar att man inte ändrar sjörättens dom.
– Skönt att få ett avslut på en så här långdragen process, säger Stephan Remmer när Ålandstidningen pratar med honom på torsdagen.
185.000 euro motsvarar en stor del av sjöräddningssällskapets årliga budget och med ränta och ersatta rättegångskostnader lär det slutliga beloppet bli mycket högre än så.
– För en förening med vår ekonomi är det ett stort belopp. Pengarna kommer sällskapet till gagn och det öppnar upp en del möjligheter. Det är något vi får diskutera inom sällskapet framöver.
Överklagar inte
Alfons Håkans vd Joakim Håkans säger att han tagit del av domen från Helsingfors hovrätt.
– Vi kommer inte att ta det vidare. Det är ingen idé att hålla på gräva i såna här saker. Jag tycker det var fel när tingsrätten avkunnande sin dom och jag tycker det är fel nu, men någon gång får man nöja sig med det som är.
Avtalet mellan Ålands sjöräddningssällskap och Alfons Håkans avslutades 2015.