Avgående ordförande Ben Lundqvist konstaterade i sitt öppningstal att fjolåret var omvälvande.
– Efter den lyckade emissionen började året i moll med nedstängningar, men sedan kom Glory och trots energipriserna och glesare turlistor blev det ett tillfredsställande år. Beslutet att sälja Rosella togs av styrelsen efter stor vånda, men med stor majoritet.
Han var glad att kunna föreslå att aktieägarna skulle få dividend efter fyra år.
– Vår framgång beror på lojala aktieägare, ledning, personal och kunder. Personligen vill jag tacka alla aktieägare som visat mig förtroende, samt kollegorna i styrelsen för det stöd jag fått. Den nya styrelsen kan definitivt föra bolaget framgångsrikt framåt, sa Ben Lundqvist och fick en stor applåd av publiken.
Betydande återhämtning
Under ledning av advokat Kenneth Neovius avverkades stämmoförhandlingarna i rask takt med enhälliga beslut. De 213 närvarande representerade 220 aktieägare med 71 procent av aktierna i bolaget.
I samband med sin genomgång av bokslutet påpekade vd Jan Hanses att återhämtningen under 2022 gått snabbare än väntat, trots inledande reserestriktioner, Ukrainakriget med åtföljande energiprischock och inflation, samt ett högre ränteläge.
– Resandet påverkades inte förutom att ryssarna och kineserna uteblivit.
Han noterade att Glory under sina första tio månader i trafik hade 944.000 passagerare och att rederiets marknadsandel på Åbo-Mariehamn-Stockholm steg till 70 procent.
Den goda likviditeten har använts till att amortera lån och de statliga lånegarantierna kunde avvecklas.
– Därför kan vi nu föreslå en dividend, sa Jan Hanses.
Fråga om Kapellskär
Roger Jansson från aktieägarföreningen Viking begärde ordet och tackade bolaget för ett bra resultat och för en god utveckling av styrelsen med förnyelse, kompetens och ökad jämställdhet. Han ställde sedan en fråga om varför en konsekvensanalys av förändringarna på rutterna Stockholm-Helsingfors och Mariehamn-Kapellskär saknas i årsberättelsen.
– Även i framtidsutsikterna saknas en beskrivning av effekten på lönsamheten. Att lägga ned Kapellskärsrutten är som att riva hjärtat ur kroppen. Många ålänningar är mycket besvikna på beslutet, sa han.
Jan Hanses svarade att besluten påverkar lönsamheten i positiv riktning.
– Rosella har varit olönsam länge. Det behövs ett annat koncept. Framtida alternativ måste ta hänsyn till de nya miljönormerna. Linjen är inte övergiven, men någon lösning kommer inte i en nära framtid. För Helsingforsrutten behövs nytt tonnage, det tar tid. Hade vi fortsatt med Amorella skulle resultatet för 2022 blivit sämre. Gabriella presterar bra trots att hon är ensam.
Ökad effektivitet
Jan Hanses presenterade även en jämförelse av utvecklingen för kvartal två, tre och fyra, där vinsten före skatt legat mellan 20 och 30 miljoner euro.
– Men i fjol kom vi upp i 33,1 miljoner euro, nära nog samma nivå som senaste toppåret 2015. Men bunkerkostnaderna var då 25 miljoner, trots svaveldirektivet. I fjol kostade bunkern 80 miljoner under samma tid. Med oförändrat bränslepris skulle vi har gjort ett resultat som varit 45 miljoner bättre. Det visar på styrkan i vårt bolag.
Han anser att det behövs med tanke på att sjöfarten från nästa år ska omfattas av systemet med utsläppsrätter.
– Första året tas bara 40 procent ut, men därefter beräknas reformen kosta oss 25 miljoner per år. Vi jobbar därför vidare med att få med ett undantag i det finländska regeringsprogrammet.
Föryngring i styrelsen
Stämman beslöt därefter att dela ut 40 cent per aktie i dividend, totalt 6,9 miljoner euro, samt att styrelsens arvoden blir oförändrade. Årsarvodet för ordförande är 28.000 euro, för ledamöterna 22.000 euro och för suppleanterna 5.000 euro. Dessutom betalas tusen euro per bevistat möte.
Därefter kom valet av styrelse, där de tidigare suppleanterna Ulrica Danielsson och Gert Sviberg valdes in som nya ordinarie medlemmar tillsammans med rederiets förre ekonomidirektör Andreas Remmer. Som suppleant omvaldes Casper Lundqvist, medan Tomas Lindholm och Fredrik Vojbacke är nya.
Revisionsbyrån PwC med CGR Martin Grandell som ansvarig fortsätter som revisor.
Aktieägaren Stefan Ekholm efterlyste till slut att en enklare hytt skulle inkluderas i frikortet, eller åtminstone erbjudas med en rejäl rabatt.
– Det skulle vara en bra gest mot ägarna. Om det finns lediga hytter så skulle det inte kosta något.
Stämmoordförande konstaterade att inlägget får anses utgöra vägkost till styrelsen.