Efter några tuffa år beslutade Stallhagens styrelse i höstas för en rockad på vd-posten. Timo Vetriö, som tillträdde i januari 2020 och som var med och ökade bryggeriets försäljning i Finland via ett avtal med Kesko, fick lämna och ny på posten är sedan den 3 januari Tommy Ruponen från Esbo.
Ålandstidningen träffar honom på bryggeriet när han just inlett sin tredje arbetsvecka och redan tycker han sig ha fått en bra bild av verksamheten och vad som måste göras.
– Ekonomiskt har situationen inte varit önskvärd under de senaste åren och nu ska vi sakta men säkert vända den trenden. Förhoppningen är att vi snart ska kunna göra positiva resultat igen.
Varumärke och marknad
Tommy Ruponen har en bakgrund inom flera stora företag, bland annat Fazer, Camel, Colart och Levi Strauss & Co.
– För det mesta har jag jobbat med varumärke och marknad och med att förädla de synergier som kan uppstå när försäljning och marknadsföring spelar samma melodi.
På sikt är ett mål att ta Stallhagens varumärke och marknadsföring till samma nivå. Men det kommer att göras steg för steg.
– Vi ska inte försöka uppfinna hjulet och pumpa in en massa pengar i dyr tv-reklam. Till en början är det mest finlir. Vi ska se över den totala kundstocken, prissättningen och ha tydligare ansvarsområden inom personalen. Man brukar prata om “bits and pieces”. Just nu är det många småsaker som tillsammans skapar en situation som inte är optimal. Men det finns fullt med öppningar och möjligheter bara vi gör rätt saker.
Goda kundrelationer
Tommy Ruponen pratar mycket om att hela Stallhagen, från produktion till försäljning till slutkund, måste samverka. Det är då man som organisation hela tiden kan anpassa sig till det kunden vill ha.
– De operativa och stora kunderna är viktiga och där ska vi jobba på specifika kundförhållanden. Det handlar om att hela tiden ha en dialog med kunden och kanske göra vissa justeringar. Det vi gör ska vara lönsamt för både oss och kunden.
Han menar att en bra leverantör bygger upp ett sortiment tillsammans med de stora kunderna.
– Det är inte ett partnerskap, men man skulle kunna kalla det att vi är en prioriterad leverantör. När man gör det har man kommit väldigt långt i kundförhållandet.
Stallhagen finns i dag i cirka 1.000 butiker i Finland via sitt samarbete med Kesko och att utveckla sortimentet efter Keskos kundstock är förstås en viktig del, men exemplet blir ännu tydligare i restaurang- och hotellbranschen.
– Jag tänker till exempel på ölrestauranger som har en väldigt specifik kundstock som de är väldigt måna om. Där handlar det om att hela tiden ha en dialog med restaurangen eller kedjan för att kunna tillgodose efterfrågan, som ju hela tiden förändras. Det är viktigt att det som händer på fältet konkretiseras i bryggeriet. Så att Stallhagen blir den öl som kunderna väljer.
Ringar på vattnet
Lyckas man med att bygga upp nya och bättre kundförhållanden menar Tommy Ruponen att mycket kommer att komma av sig själv.
– Det kommer att ge ringar, på ringar, på ringar på vattnet när fler ölkonsumenter börjar välja Stallhagen.
Målet är att Stallhagen på sikt ska vara ett starkt varumärke inte bara inom dagligvaruhandeln, utan även inom hotell- och restaurangbranschen.
– Jag har satt upp en liten tidsplan för mig själv. Inom tre år vill jag att Stallhagen ska vara en erkänd leverantör till både dagligvaruhandeln och hotell- och restaurangbranschen i Finland. Blir vi det är jag helt hundra på att vi kommer vara en lönsamt bryggeri.
Får inte glömma
Stallhagen finns i dag också i butiker och restauranger i Sverige, men det är en betydligt mindre marknad som Tommy Ruponen menar att man ska skynda långsamt med. Han framhåller också att det är det som händer på den största marknaden, alltså den finländska, som ska avspeglas i verksamheten. Samtidigt är Stallhagen ett lokalt bryggeri som alltid lyft fram sin åländskhet.
– Det är en avvägning. Vi ska växa och bli större men det är viktigt att vi aldrig glömmer varifrån vi kommer. Vi ska lyfta fram det åländska. Det exotiska, skärgården och havet. Det får vi aldrig glömma, men vi får inte heller stirra oss blinda på det. Vi behöver inte gå särskilt långt norr om den svenskfinländska kustremsan för att det åländska ska tappa betydelse i marknadsföringen.
Tommy Ruponen lyfter också betydelsen av sjöfarten. Att sälja öl ombord på fartygen som trafikerar Åland är en viktig del.
– Men det är mer än att bara sälja öl. Vi behöver kommunicera rätt och ta vara på den marknadsföringsmöjlighet som sjöfarten är. Då kan vi bli en del av Ålandsupplevelsen.
Större produktion
I dag brygger Stallhagen en miljon liter öl om året och i den befintliga anläggningen finns kapacitet för att öka produktionen, men om allt går som Tommy Ruponen hoppas kommer det finnas behov av att bygga ut anläggningen under de kommande åren. Tack vare bolagets nya ägare och den publika emission som avslutas i dagarna finns dessutom kapital för nya satsningar.
– Men vi ska inte göra något bara för sakens skull. Stallhagen har i dag bra faciliteter och vi ska använda pengar på ett selektivt sätt för att utveckla organisationen och därmed Stallhagen som företag. Styrelsen har meddelat att produktionsanläggningen kommer att byggas ut vid behov, men så länge vi inte har nya kunder som garanterar försäljning ska vi inte bygga ut någonting. När vi växer ska det vara lönsamt.
Ett hedersuppdrag
För Tommy Ruponen är vare sig Åland eller Stallhagens öl något nytt. 1988 bodde han på Åland och sedan dess har det blivit många besök. Ofta för att fiska, jaga eller idrotta.
– Jag ser så mycket fram emot den här utmaningen. För mig är det här ett hedersuppdrag och jag vill att Stallhagen ska bli Ålands mest attraktiva arbetsplats. Det ska vara en arbetsplats man vill komma till och där det finns en yrkesstolthet genom hela organisationen.
Hur mycket ölfantast är du själv?
– Jag har druckit en del Stallhagen. Min favorit är portern. Just nu håller jag på och lär mig mer om lukter och dofter. Det finns de på Stallhagen som kan, och ska kunna, det där mycket bättre än mig – men jag vill åtminstone lära mig en del, så att jag vet vad jag och bryggeriet står för.