Stora aktörer i Ålands näringsliv samarbetar för att förverkliga golfprojektet i Godby/Ämnäs. De är villiga att finansiera 70 procent av projektet om landskapet kommer med.
NÄRINGSLIV Ålandsbanken, Alandia-bolagen, Viking Line, Rederi Ab Eckerö, Holmbergs och Wiklöf Holding går samman "för att vi delar uppfattningen om behovet av nysatsningar inom den landbaserade besöksnäringen på Åland och av dessa är anläggande av en golfanläggning en av de absolut viktigaste", skriver företagen i ett gemensamt brev till landskapsregeringen. Brevet diariefördes under måndagen.
Landskapsregeringen har lovat pengar
Behovet av en ny golfanläggning på Åland har påtalats under flera år. Olika projekt har tagits fram utan att förverkligas. Det senaste av dessa är det så kallade Godby/Ämnäs projektet.
I enlighet med ett lagtingsbeslut från december 2007 har landskapsregeringen meddelat att man är berett att ge landskapsstöd till investeringen med 30 procent förutsatt att det privata näringslivet står för de återstående 70 procenten
De undertecknade företagen ställer nu tre frågor i brevet till landskapsregeringen.
Först: finns det fortfarande pengar att få?
Sen: Är landskapet villiga att arrendera ut sin mark?
Och eftersom landskapsregeringen bara är i besittning av en del av golfområdet: kan landskapsregeringen genom köp, markbyten eller arrendebyten kan se till att hela golfområdet ställs till förfogande?
"Platsen har betydelse"
- Planerna och diskussionerna har varit på gång en tid. Sista signaturen på brevet fick jag på måndagsmorgonen, säger vd Henrik Nordström vid Ålands turist & konferens Ab.
Han beskriver sig själv som en av initiativtagarna till brevet och säger att "en dialog växt fram mellan mig och Peter Wiklöf." Huvudfrågan, enligt Nordström, är om landskapsregeringen kan arrendera ut marken eller inte.
-Alla de som undertecknat brevet har seriösa avsikter och vill verkligen komma vidare och förverkliga det här golfprojektet. De vet även att placeringen och utformningen har en avgörande betydelse för anläggningens framgång, säger Nordström.
Dahlman som delägare
Den största markägaren av området är Johan Dahlman. Och enligt Nordström är Dahlman beredd att gå in i det aktiebolag, som eventuellt skulle bildas, bli delägare och skjuta till med mark.
-Han skulle stå för de 20 hektar vi nämner i brevet. Det är några andra mindre markägare vi undrar över och framförallt landskapsregeringen egen markandel. -Vi vill också veta om politikerna fortfarande är villiga att bidra med 30-procent av kostnaderna. Det blir inget av utan det, säger Nordström.
Projektet skulle drivas av Ålandsbanken
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf är den första som signerat brevet.
-Min uppfattning är att det åländska näringslivet vill ha en golfbana och vi som undertecknat är beredda att finansiera projektet och se till att detta förverkligas. Men före vi börjar samla ihop pengar vill vi veta om vi överhuvudtaget kan få tillgång till hela marken, säger han.
Varför tror du på det här golfprojektet?
-Åland behöver fler saker som attraherar turister utanför julimånad. Vi har en hel infrastruktur som står halvtom den största delen av året. Jag tror på golfen.
-Det är rätt tid att bygga nu med tanke på konjunkturen, med reservationen förstås att det kan bli svårare att få ihop pengar. Oavsett är det först om vi får ett jakande svar från landskapsregeringen som arbetet påbörjas.
"Åland behöver förändring"
Ålandsbanken har även lovat att hålla och leda det eventuella golfprojektet i Godby/Ämnäs.
-Någon måste hålla i det och Ålandsbanken har de resurser som behövs, säger Henrik Nordström som både tror och hoppas att politikerna ska ge ett jakande svar.
-Golfturismens utveckling på Åland har varit fantastisk, men nu behöver vi en förändring. Något nytt och ännu bättre än Kastelholm. Området i Ämnäs/Godby är vackert, sjönära och centralt i närheten till många turistanläggningar.
-Nu väntar vi bara på svar. Om landskapsregeringen säger nej, så slipper vi i alla fall fundera mer på detta. Då vet vi att vi ska lägga ner planerna, säger Henrik Nordström.
Liz Lindvall