Den åländska ekonomin har inte så stora problem som BNP-siffrorna ger sken av. Det säger näringsministern Torbjörn Eliasson (C) som även tror att turismen, livsmedelsindustrin och cleantech är de stora framtida tillväxtnäringarna på Åland.
EKONOMI I lördags skrev Ålandstidningen att Åland 2008 hade en negativ tillväxt på 11,9 procent, näst sämst i världen. Näringsministern Torbjörn Eliasson anser att läget i den åländska ekonomin inte är fullt så illa som denna siffra ger sken av.
-När man tittar på ekonomin ska man inte fokusera på en enda procentsats. BNP-tillväxten säger inget om den åländska realekonomin, eller i alla fall ytterst lite.
Bland annat nämner han att den åländska arbetslösheten är fortsatt låg och att endast ett företag gick i konkurs under 2009.
-Samtidigt startades 60 stycken nya företag. De kanske inte får genomslag i BNP-siffrorna, men det visar att det finns en vilja och en entreprenörsanda på Åland.
Ålands fortfarande före
Dessutom påpekar han att Åland fortfarande är rikt om man ser till BNP per capita.
-Under hela 2000-talet har Åland haft högre BNP per capita än både Finland och Sverige, och så är det fortfarande. Under flera år före 2008 steg dessutom BNP exceptionellt mycket. 2008 sprack denna bubbla och vi hamnade åter på en mer normal nivå.
Samtidigt visar siffrorna att både Sverige och Finland har knappat in på Åland de senaste tio åren. Har faktiskt inte Åland ett tillväxtproblem?
-Det största problemet vi har just nu är landskapets ekonomi. Under 2000-talet har den offentliga sektorns andel av BNP ökat på den privata sektorns bekostnad. Det är inte bra och det är något vi måste ändra på.
Men detta beror inte bara på att den offentliga sektorn på Åland har vuxit, utan även att den privata sektorn inte gjort det. Mycket av den tillväxt som skett på Åland de senaste tio åren har den offentliga sektorn stått för.
-Detta kan jag inte uttala mig om innan jag sett siffrorna.
En möjlig kritik mot den åländska ekonomin är att de flesta stora branscher är mogna, det vill säga att de saknar tillväxtpotential. Frågan är då vilka branscher som ska stå för den framtida tillväxten på Åland.
-Om jag måste nämna tre branscher tar jag cleantech, livsmedel och turism.
Okej, ta landturismen. Övernattningarna faller och de planerade projekten, såsom golfbanan, Krutbyn och ett hotell på Lotsberget, verkar aldrig bli av. Vad ska ni göra för att vända den negativa trenden?
- Tillsammans med Visit Aland håller vi på att ta fram en ny turismstrategi. Vi ska ta in expertkunskap både för att ta fram strategier och för att implementera dessa.
-Om du ser tillbaka på de senaste 10-15 åren kan du se att alla varit överens om att turismen måste utvecklas och även hur den måste utvecklas. Politiker och näringslivet är överens och vi vet egentligen vad som kan ha en positiv effekt på turismen.
-Problemet är att vi inte fått det gjort. Vi har brustit i implementeringen. Det stora problemet har varit att samla alla runt ett bord. Det är det vi ska göra med den nya turismstrategin som ska vara klar i mars nästa år. Jag tror inte vi kommer på så många nya idéer, utan det handlar mera om att de idéer som redan finns ska förverkligas.
Uteblivna stöd
Vad gäller satsningarna inom cleantech, det vill säga energi och miljö, pekar Torbjörn Eliasson på flera intressanta projekt, men säger samtidigt att landskapet måste se över sina egna stödregler.
-Med våra nuvarande stödregler har vi svårt att stöda företag inom milö- och energisektorn. Jag tycker inte det ska finnas krav på export, då blir det för svårt.
Mycket av Cleantech-branschen på Åland bygger på att miljökraven på sjöfarten skärps. Är dessa krav verkligen bra för Åland? De skapar en ny bransch, men slår samtidigt hårt mot Ålands viktigaste bransch.
-Kraven är bra för miljön och miljön är något vi måste hantera. Det viktiga är att de åländska företagen inte får sämre konkurrensvillkor än andra.
Näringsministern säger samtidigt att man inte får underskatta livsmedelsindustrin och jordbruket.
-Över 50 procent av vår industri är livsmedelsindustri och 90 procent av produktionen exporteras. Export betyder tillväxt.
Samtidigt är han besviken på att Liberalerna röstade ner Centerns förslag om extra investeringsstöd till jordbruket.
-Vi måste höja produktiviteten och konkurrenskraften inom jordbruket, och det är investeringar som är motorn.
Fredrik Rosenqvist