Som Ålandstidningen berättade i gårdagens tidning föreslår regeringen i Finland en ny temporär paragraf i lagen om smittsamma sjukdomar som gör det möjligt att kräva att arbetsgivarna inom social- och hälsovården ska se till att personalen inte utsätter de vårdbehövande för coronasmitta.
Om lagförslaget godkänns kommer det att gälla även på Åland. Landskapsregeringen, LR, skriver i ett utlåtande att de ställer sig bakom förslaget:
”Vi bedömer att det kan bidra till skydd för liv och hälsa för sådana klienter hos socialvården och patienter hos hälso- och sjukvården för vilka sjukdomen covid-19 riskerar att få allvarliga konsekvenser”.
– Vår uppfattning är att det inte är vår behörighet att besluta utan Finlands. Vi stöder det förslag som har kommit. Uppenbarligen är det nödvändigt, när regeringen kommer med ett sådant här förslag är det skarpt läge, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
Paragrafen föreslås träda i kraft så fort som möjligt och gälla till den 31 december 2022.
Finns oklarheter
Erkki Santamala, verksamhetsledare vid vårdfacket Tehy Åland, anser att lagförslaget har goda intentioner. Många av Tehys medlemmar arbetar inom Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, där vaccintäckningen är hög.
– Vi förstår poängen, det är ett sådant läge i samhället just nu. Jag har inte sett några kritiska synpunkter mot förslaget, ingen har klagat. Att det handlar om en temporär lagändring gör det också lättare att acceptera, säger han.
Men något som får Erkki Santamala att reagera är formuleringen i regeringens proposition om att ”ovaccinerad personal i första hand ska omplaceras, men om det inte går, upphör arbetsgivarens skyldighet att betala lön”.
– Det finner jag märkligt, säger han.
Santamala lyfter det faktum att Finlands grundlag garanterar alla rätten till arbete och försörjning. Samt att lagen om arbetsavtal stadfäster att arbetsgivaren är skyldig att betala full lön till en arbetstagare som avtalsenligt har stått till arbetsgivarens förfogande, men av en orsak som berott av arbetsgivaren inte har kunnat utföra sitt arbete.
– Det nya lagförslaget verkar på denna punkt krocka med redan existerande lagar. Jag hoppas att den inte godkänns exakt som den är just när det gäller lönebetalning, säger han.
Inför LR:s utlåtande hördes ÅHS, som konstaterade att omplaceringsmöjligheter av personal till
andra arbetsuppgifter kommer vara ”ytterst begränsade, närmast obefintliga”.
Det finns alltså frågetecken om hur man ska hantera ovaccinerad personal.
– Fortsätter anställningsförhållandet ändå, och om det gör det, har dessa personer ens rätt att få arbetslöshetsersättning eller annat utkomststöd? säger Erkki Santamala.
Närvårdarna kritiska
Lagens syfte är att skydda den äldre delen av befolkningen, och de som kanske berörs mest av lagändringen är äldrevården ute i kommunerna. Det är inte bara närvårdare som kommer i kontakt med personer i riskgrupper på på äldreboenden, i hemvården och hemsjukvården, utan även annan personal som lokalvårdare, kökspersonal och annan stödpersonal.
– Är det så att det kommer bli ett vaccintvång måste det gälla alla som jobbar inom klient- och patientnära yrken. Det kan inte bara gälla vårdare i så fall, utan alla, säger Tiina Uotinen, ordförande i
Tehys systerförening Super.
I vårdfackförbundet jobbar många av medlemmarna som närvårdare eller primärskötare, och organisationen ställer sig kritisk till lagförslaget.
– Vaccintvång är inte en bra lösning, säger Tiina Uotinen.
– Det finns absolut en oro bland närvårdarna. Det är många som väljer att inte vaccinera sig, och många som har vaccinerat sig men som inte kommer att ta boosterdosen.
Hur borde man göra i stället?
– Det är en bra fråga. Det är om man skulle kunna visa upp ett negativt coronatest som tagits högst 72 timmar före arbetet börjar. Men det tror jag inte ÅHS kommer tycka är en så bra idé, det blir merarbete för dem.
Är det här en utbredd uppfattning, eller handlar det om några få personer?
– Jag uppfattar att det är många närvårdare som tycker så här. Jag vet inte hur vaccinationstäckningen ser ut, men jag har själv talat med medlemmar som ordagrant har sagt att de säger upp sig om lagen träder i kraft. Man kommer sluta arbeta inom vården och söka sig till andra yrken. Det riskerar att minska dragningskraften till yrket, det finns redan en stor brist. Dit vill vi inte komma.
Hur ser man på risken att smitta personer i riskgrupp genom att inte vara vaccinerad?
– Vi säger till våra medlemmar att de ska vaccinera sig. Super är positivt inställd till covidvaccin – men vi menar att tvångsvaccinering inte är en lösning.