På Mariehamns stads hemsida finns sedan en tid tillbaka en visselblåsarfunktion för anställda, förtroendevalda och privatpersoner. Tanken är att man här helt anonymt kan höra av sig om man misstänker missförhållanden, att något inte gått rätt till eller om man tror att ett brott kan ha begåtts av någon som jobbar inom staden eller i något av stadens bolag.
När Ålandstidningen begär ut de anmälningar som kommit in genom visselblåsarfunktionen, finns bara två inkomna ärenden: en handlar om hur ett grävarbete i esplanaden misstänks ha skadat en av lindarna, en annan berör nedskräpning på Lilla holmen.
– Det här ska vara den sista möjligheten som anställd, eller vem det kan vara. Det ska finnas andra processer som fångar upp problem inom organisationen. I sista hand, om man inte lyckats få stöd eller upprättelse, finns möjligheten att anonymt använda visselblåsarfunktionen, säger stadsdirektör Arne Selander.
Fler undersökningar
På hemsidan står just detta han delvis hänvisar till, att funktionen inte är till för att rapportera känsliga personalfrågor som berör enskilda individer – i de fallen ska man vända sig till närmaste chef eller stadens personalavdelning som ett led i handlingsplanen mot osakligt bemötande, trakasserier och mobbning.
Ändå har bara två använt funktionen, känner folk till den?
– Jag tror att alla är medvetna om att den finns. Vi informerar bland annat nyanställda och då och då tar vi upp det på ledarskapsdagar och annat. Vetskapen ska spridas inom organisationen, säger Arne Selander och fortsätter:
– Det är svårt att säga om det här återspeglar verkligheten eller om det beror på något annat, men det optimala är att man inte har några sådana ärenden, och med det inte heller har missnöjd personal.
Staden har genomfört medarbetarundersökningar vart fjärde år, men efter fjolårets undersökning följer man redan i år upp med en ny.
Bild
– Vi ska börja göra undersökningar varje år och förhoppningsvis får vi en bättre uppfattning av läget hos personalen. Vi har fått ett nytt verktyg som gör det lättare att administrera där allt automatiskt sammanställs i en läsbar form och ger smidig, lättillgänglig statistik
Externa experter
Vart fjärde år kan inte ha speglat verkligheten med tanke på hur stor organisation staden är.
– Nej, det var inte hållbart. För att vara seriösa måste vi göra dem oftare och ha ett bra verktyg, vilket vi har nu. Undersökningarna är också ett sätt att fånga upp missnöje och problem i organisationen, där medarbetare anonymt får svara på en enkät. Ytterligare ett verktyg i allvarligare fall är att man kan önska att en extern part utreder frågor. Det kan hända att vi till och med anlitar externa experter för att göra undersökningarna om det uppstår ett behov, säger Arne Selander.
Vad är din uppfattning av läget nu, trivs personalen?
– Man ser att cirka 80 procent av medarbetarna tycker att allt fungerar bra, eller mycket bra. Och det är ett gott betyg. Sedan är det klart att man jobbar på marginaler och vill minimera gruppen som är missnöjd. Det är ändå en förhållandevis liten grupp och jag tror inte man ska lägga fokus på den i första hand, utan försöka lyfta att 80 procent är nöjda med staden som arbetsgivare. Det kommer alltid att finnas saker att göra och det finns lägen där man inte kan tillmötesgå personalens önskemål. Så är det också i alla andra organisationer.