Det traditionsenliga mötet på presidentens sommarresidens, Gullrandasamtalen, har ställts in de senaste två åren på grund av covidpandemin. I år kunde dock samtalen hållas på nytt, och med vårens händelser i åtanke var det säkerhetspolitiska temat givet under rubriken ”Ett ansvarstagande, starkt och stabilt Norden”.
Hedersgäster i år var Natos generalsekreterare, tillika Norges tidigare statsminister, Jens Stoltenberg och Norges nuvarande statsminister Jonas Gahr Støre. Bland de inbjudna fanns också Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.
– Det är en ära att vara inbjuden, det är bara 60–70 personer som blir det, säger Löfström som deltar för tredje gången.
Går tillsammans
Söndagen ägnades åt Nato-frågan och president Sauli Niinistö konstaterade bland annat att Finland och Sverige kommer att gå tillsammans i ansökan om medlemskap även om de invändningar som Turkiet kommit med i första hand gäller Sverige.
– Sveriges sak är vår. Det betyder att vi går vidare hand i hand, sade presidenten enligt Svenska Yle.
– Vi har kontakt med Turkiet och hoppas att vi når en gemensam lösning som alla är nöjda med.
Mats Löfström fick en pratstund med Jens Stoltenberg i samband med söndagskvällens evenemang.
– Vi pratade allmänt om läget och så klart om Turkiet. Man jag nämnde också att jag är från Åland vilket är ett område han känner bra till.
Mats Löfström säger att Natochefen är väl insatt i den debatt som varit kring Ålands demilitarisering och landskapets speciella status.
– Han är mycket påläst och insatt, och från Natos sida finns det inga problem med demilitariseringen.
Beroende av Kina
Under söndagen delades de närvarande in i grupper för samtal, och Mats Löfström deltog i den grupp som diskuterade Kina och dess inflytande på bland annat Europa.
– Vi pratade om Europas beroende av den kinesiska ekonomin, men också om att man samtidigt måste säkerställa att man inte blir för beroende av någon, vilket det varit mycket diskussion om i Europa. Man kan titta på hur Europa är fullständigt beroende av rysk olja och gas. Men vi är också beroende av många komponenter från Kina. Till exempel produkter som behövs för den gröna omställningen, till vindkraft och solceller, kommer nästan helt och håller från Kina.
Även Kinas försiktiga roll när det gäller Rysslands krig mot Ukraina var upp till diskussion.
– Om man tittar på vilken position Kina tagit på hemmaplan, i de egna medierna, har man tagit Rysslands sida. Man ger bilden av att det är Nato som orsakat attacken på Ukraina och att man tillverkar biologiska och kemiska vapen. Det hänger förstås ihop med att Kina ser USA som sin största konkurrent och att man vill se en ny världsordning, säger Mats Löfström.
Under måndagens samtal talade president Niinistö och statsminister Støre om ett fördjupat samarbete mellan de båda länderna.