Utbrottet började med att boende på Rosengård i Finström upplevde att det kliade på kroppen.
– På hösten och vintern har man väldigt torr hud så det är inte något ovanligt. Vi försökte in i det sista att smörja med olika salvor som vi fick ordinerade av läkare och hemsjukvård, säger Jana Andersson, äldreomsorgsledare på Rosengård i Godby.
Det var först när det började klia på flera i personalen som man förstod att det rörde sig om något annat än torr hud.
– Sen googlade vi och insåg att det var ganska vanligt förekommande, men det var inte något vi hade varit med om tidigare, säger hon.
När problemet var identifierat vidtog man omgående åtgärder och inhandlade en receptfri salva.
– Vi köpte in salvan till alla så att ingen behövde fundera om de hade råd eller inte. Sedan var det upp till var och en. Om man inte hade fått skabb bekräftat fick man välja om man ville köpa salvan till sina anhöriga, säger Jana Andersson och fortsätter:
– Vi smorde salvan på alla klienter på kvällen och duschade av dem på morgonen. Alla textilier och sängkläder åkte ut och fick tvättas i 60 grader. Även personalen smorde in sig och efter en vecka upprepades samma procedur.
16 boende och 30 i personalen fick läkemedlet.
Policy om epidemier behövs
Tack vare den effektiva salvan fick man bukt med smittan. I en skrivelse från Rosengårds personal till invånarnämnden i Finströms kommun framkommer det att ”Läkemedel till alla, personal, vikarier och närstående, bör ersättas av kommunen. Förslagsvis mot kvitton/redovisning.” Man föreslår även att arbetskläder borde införas samt hygienkurs erbjudas för att undvika dylika smittor i framtiden.
I beslutet från invånarnämnden framkommer det att man ska ta fram en policy om att hantera bekämpningsåtgärder vid epidemier men att det i nuläget inte finns någon gemensam sådan i kommunen. Finströms kommun kommer inte att ersätta anhöriga och övriga närstående för inhandlade läkemedel i samband med skabbutbrottet och föreslår att man kan dra av läkemedel i beskattningen.
I beredningen av ärendet står det att ”Arbetsgivaren ska ta ansvar för sin personal och bistå med läkemedel om det framkommer att det är något som uppstått på arbetsplatsen.” Anledningen till att kommunen inte kommer ersätta läkemedel beror på, förutom bristen på en policy, att det inte har framkommit hur och var skabbutbrottet startade.
– Det är jättesvårt nu i efterhand att säga hur det började. Det kan vara någon i personalen som fört hit det eller så kan det komma från klienter som har varit på sjukhuset. Det gick inte att smittspåra, säger Jana Andersson.