De nya rutinerna införs den 1 juni och innebär att den som vill sätta in eller ta ut kontanter på Nordeas kontor i Mariehamn endast kan göra det mellan klockan 10-13 på måndagar och fredagar.
Enligt Juho-Pekka Savolainen, chef för Nordeas privatkunder på Åland, ändrar man kontanthanteringen under sommarmånaderna eftersom den digitala verksamheten blivit större och större.
– Trycket mot digitalrådgivningen har varit stor hela året. Det är som att fler och fler vaknat till och vi tycker att det är viktigt att kunna ge dem den hjälp som behövs. Trycket på kontanthanteringen över disk har minskat kraftigt de senaste tre åren och i och med det här kan vi i stället ägna mera tid åt dem som behöver hjälp med det digitala.
Juho-Pekka Savolainen säger att alla Nordeakontor i Finland minskar kontanthanteringen till förmån för hjälpen med digitala tjänster.
– Vi vet att det finns en liten majoritet som inte vill eller inte kan använda de digitala tjänsterna och därför har vi kvar kontanthanteringen på måndagar och fredagar.
Vilka dagar kommer ni att hantera kontanter efter sommaren?
– Det tar vi ställning till senare.
Besvärligt för äldre
På Facebook har Nordea fått kritik för de nya rutinerna. Framför allt har kritiken rört de äldre personer som inte längre kan ta ut och sätta in pengar varje dag i veckan.
Leif Jansson, ordförande i Mariehamns äldreråd, säger att den pågående datoriseringen i samhället är besvärlig för äldre personer.
– Det är en ganska stor procent, över en fjärdedel, av personer över 75 år på Åland som inte är datoriserade. Andelen blir mindre och mindre med åren men det är naturligtvis jobbigt om man inte kan ta ut pengar när man vill för att man måste vara digitaliserad.
Leif Jansson säger också att det är många äldre som inte har bankkort.
– Eller så förstår man sig inte på bankomaten. Många vill också sköta sina ärenden över disk och jag tror att det tar ett bra tag innan vi kommer ifrån det.
En annan aspekt som Leif Jansson lyfter fram är den sociala betydelsen för äldre att sköta sina ärenden över disk.
– Över 30 procent av pensionärerna känner sig ensamma och många vill gå till bankkontoret av vana och för att utnyttja de sociala kontakterna. Det är väldigt mångfacetterat.
En lösning kunde enligt Leif Jansson vara om någon börjar erbjuda kurser i hur man lyfter pengar från en bankomat.
– Det är en knepig situation men det kunde kanske vara en lösning på sikt. De som tar ut pengar har ju ett konto på banken och jag tror det skulle vara bra att lära sig det.
Juho-Pekka Savolainen säger att Nordea sedan i höstas anordnat så kallade ”digimornar” där man erbjudit hjälp till nya digitala användare.
– Där har vi gått igenom våra digitala tjänster och hjälpt kunderna att komma igång. Det har varit stort tryck och det finns en vilja att lära sig det här. Vi kommer att anordna flera tillfällen om det finns intresse för det.
Ingen digital verksamhet
Norra Ålands pensionärers ordförande Gun Carlson säger att digitaliseringen i samhället är besvärlig för äldre på alla plan.
– Intag och uttag av pengar är något som många behöver ofta. Jag tror att många äldre väljer att inte skaffa till exempel dator för att det kostar ganska mycket och för att det inte är helt lätt att lära sig. Man måste acceptera och respektera att äldre människor inte förmår, orkar, eller har pengar till att byta till ett digitalt liv.
Gun Carlson är kritisk till att man förutsätter att alla ska vara digitaliserade eller kunna hantera ett bankkort.
– Det här är ett tydligt exempel på det. För dem som drabbas av det här ser jag inget alternativ än att byta bank.
Juho-Pekka Savolainen, vad säger du till dem som funderar på att byta bank?
– Jag tycker att alla borde prova på ett kort och där finns vi till för att hjälpa till. Sedan vet vi att det fortfarande finns de som inte kan eller vill och därför har vi kvar kontanthanteringen på måndagar och fredagar. Vi tar inte bort tjänsten utan styr den till måndagar och fredagar.
Ålandsbanken och Andelsbanken fortsätter under sommaren som vanligt och hanterar kontanter alla dagar i veckan.
Kevin Eriksson