Enligt Niklas Eriksson har diskussionen om midsommarstångens placering varit aktuell många gånger.
– Det har pågått i årtionden. Föreningen bildades 1971 och på ett möte någon gång 1972–73 beslöts att föreningen ska sköta underhåll och lövning av stången. Det har hörts gliringar om att stången står mitt i Tjudö, även om den är gemensam för sex byar, förutom Tjudö även Stålsby, Enbolstad, Västanträsk, Pettböle och Norrvandö. Många anser att den skulle göra sig bättre vid byagården.
– Det där har jag hört sedan barnsben och jag är väl lika gammal som föreningen. Frågan hänger också ihop med att det kommer in nya krafter i föreningen. Det är lite av en generationsfråga och det kanske också har påverkat engagemanget, säger han.
”Får gärna stå kvar”
Stången står nu på privat mark som enligt uppgift tillhör gården Karl-Ers.
– Vi har ägt marken i tio år, men stången lär ha stått här i 120 år. För oss får den gärna stå kvar, men det är ju föreningens stång och det är deras beslut. Vi blandar oss inte i det, men jag har förstått att det finns olika uppfattningar, säger Kristian Karlsson.
Alternativet är att flytta stången till byagården, Tjudö gamla folkskola, som även ligger lite närmare Västanträsk. På föreningens höstmöte beslöts att midsommarstångens placering ska tas till omröstning, som sker på årsmötet den 28 april.
– Vi tyckte att det är lika bra att ta frågan till röstning. Men om beslutet blir att den ska flyttas så sker det inte i år. Den nya platsen behöver förberedas och det krävs ett nytt fundament.
Utmanande fastighetsansvar
Medlemsantalet tycks samtidigt vara på väg upp.
– Enligt de senaste medlemsuppgifterna finns det 126 röstberättigade. Vid bokslutet i fjol var det 99 stycken, så det ökar, antagligen tack vare omröstningen. Det bor cirka 300 personer i de här byarna och vårt mål är att komma upp i 150 medlemmar.
Han konstaterar att intresset för frivilligt arbete har minskat, liksom i många andra föreningar.
– Många vill gå på fest, men de som ordnar aktiviteterna är en liten grupp, ofta samma personer.
Utöver midsommarstången har föreningen andra utmaningar.
– Byagården kräver underhåll och det finns även renoveringsplaner, men stöden som föreningar kan få för byggnader är oförmånliga på Åland. Där är villkoren i Finland betydligt bättre, säger Niklas Eriksson.
Föreningen för Norrfinström har styrelsemöte den 9 april och efter det kallar man till årsmöte.