Sedan 1940-talet har man rest midsommarstången vid Jan Karlsgården i Sund. Sedan några år tillbaka är det marthorna som binder kronorna till stången.
– De är i de gamla Sundsfärgerna, rött och gult. Alla kronor är likadana. Sex stora kronor och sex små kronor till varje stor krona ska bindas, säger Ann Carlsson.
Hur länge tar det att få kronorna klara?
– Vi har samlats en gång i veckan samt arbetat med kronorna hemma. Det tog ett par månader. Vi var klara i god tid eftersom vi började tidigt i januari i år, säger Ann Carlsson.
Det har varit cirka 15 marthor som hjälpts åt att färdigställa kronorna.
– Alla har sin specialitet. En del vill ta bort gammalt papper, en del klipper och en del binder, säger Anna-Lisa Johansson.
Det är museibyrån som äger stången och fastighetsverket tar ner stången.
– Men det är byborna och frivilliga som reser den. Sunds kultur har hand om firandet, säger Ann Carlsson.
Hon tycker att det är en liten ära att få binda kronorna till midsommarstången.
– Jag tycker också att det är bra att en förening har hand om firandet. Då kan man kolla upp att allt är klart.
Nya krafter
Marthorna berättar att på onsdagen före midsommarafton samlas man för att binda enrisgirlanger och på själva midsommarafton lövar man stången vid 18-tiden.
– Sedan går man med kronorna i procession från Lillstugan på Jan Karlsgården till stången. De som bär kronorna brukar vara klädda i folkdräkt, säger Anna-Lisa Johansson.
Med i processionen går också musiker och folkdansare brukar uppträda med olika danser.
– Det brukar vara flera tusen besökare på Jan Karlsgården på midsommarafton, säger Anna-Lisa Johansson.
Alla tre marthorna tycker att det är bra att traditionen och kulturarvet med midsommarfirande- och stång och bindning av kronor förs vidare.
– Det är bra om vi kan lära vidare hur man binder kronorna till nya krafter som sedan kan ta över och föra vidare konsten till nästa generation. Det är mycket arbete att binda kronorna men kan man det så går det ganska snabbt, säger Lina Antman.
De tycker också att midsommaraftonen är en tid där man kan umgås tillsammans oberoende av ålder.
– Ofta kommer hela familjer tillsammans till midsommarstången. Det är en tradition för de flesta ålänningar, säger Ann Carlsson.