Redovisningsbyrån Nova Alandia fortsätter att växa genom företagsköp. Nu har man köpt anrika Ålands bokföring.
NÄRINGSLIV Ålands bokföring startades 1970, men då i form av SOK:s bokföringscentral. Centralen skötte om de åländska handelslagens bokföring ute i skärgården.
I slutet av 1980-talet bildade man ett aktiebolag i stället, och bolaget fick sitt nuvarande namn.
Margareta Mansén har varit med ända från början och har fått bevittna butiksdöden ute i skärgården från första parkett.
-Ja, det har jag verkligen gjort. Det är stor skillnad på vår kundstruktur nu jämfört med hur det var förr.
När det stod klart att Ålands bokföring var till salu var däremot intresset stort. De som till sist vann budgivningen var Nova alandia.
-Ja, jag har förstått att det blev budgivning om bolaget, säger Tomas Boedeker, vd för Nova.
Varför har ni köpt bolaget?
-Vår strategi är att öka kundbasen och vår egen kompetens. I köpet får vi med både kompetens och kundbas. Inledningsvis kommer Ålands bokföring att fortsätta som självständigt bolag i våra lokaler vid Fabriksgatan i Mariehamn. I framtiden kan det bli aktuellt att slå samman bolagen
-Vi har de senaste två åren förvärvat flera mindre redovisningsföretag. Lagstiftningen ställer allt högre krav på redovisningsbyråerna i dag vilket medför att ett mödosamt arbete för enmansföretagarna i branschen att hålla sig á jour med förändringar.
Man utesluter heller inte en fortsatt expansion.
-Vi är alltid intresserade av en sund tillväxt. Så ambitionen finns, men just nu ska vi jobba med den kundkrets vi har och se till att vi får allt på plats. Men vi säger aldrig nej till nya kunder.
Hur mycket växer ni i och med denna affär?
-Cirka 15-20 procent. Nyanställningar kan på sikt bli aktuella men just nu följer Margareta Mansén med i affären och jobbar kvar tills hon går i pension.
Hur ser redovisningsmarknaden på Åland ut just nu?
-Gynnsam. Om man ser till den lågkonjunktur som varit och som verkar fortsätta ett tag på Åland verkar den generera nya företagare på Åland. Så den påverkar inte oss, snarare går det åt rätt håll.
Fredrik Rosenqvist