Vi har tidigare rapporterat om Finnsirius och hur det har gått för Finnlines satsning på att komplettera godstrafiken med en satsning även på passagerare.
Båda fartygen är byggda av China Merchants Jinling i varvet i Weihai som ligger på en halvö, cirka 80 mil sydöst om huvudstaden Beijing.
Under torsdagen var det mingel med sjöfolket och på fredagen avgick jungfruturen.
Bild
Inbjudna journalister blandades med Finnlines-höjdare och ”vanliga” passagerare. En av de som ledde rundturen var Rovaniemifödda Kristiina Uppala, projektledaren som de senaste två åren bott i Kina för att överse varje detalj i bygget.
Och då snackar vi verkligen in i minsta detalj.
– De här hittade jag i Kina, de tänkte jag skulle passa bra i frukostrummet, säger hon och pekar på ett par statyer gjorda av kopparbollar som avbildar personer lyfta skrot.
Även stolarna i en av restaurangerna är fynd hon gjort från landet i öst.
Bild
Har du det lite lugnare nu då, när båda fartygen är färdiga?
– Nej, det har jag inte, säger hon och fortsätter:
– Det är helt nya fartyg så det finns alltid små saker att fixa och justera och sedan ska vi fortsätta utveckla konceptet.
Historiska ålänningar
Två något historiska ålänningar var Sten-Anders och Anita Fellman som blir bland de första från ön att trampa runt på båten.
Visserligen boendes i Sverige men med barn – och stuga – på Åland blir det många turer från och till de båda länderna.
– Just det här med att man måste vara på plats en timme innan tycker jag inte om, det är obegripligt tycker jag, säger Sten-Anders.
– I praktiken blir det så att du lika gärna kan åka Eckerölinjen i så fall. I dag blev dessutom den här färjan försenad så nu när jag pratar med dig hade vi nästan varit framme med Eckerölinjen.
Bild
Sten-Anders andra aber är att om han tar förmiddagsbåten krävs det lite medvind för att hinna till Föglö-färjan – som paret tar till sin stuga– annars blir de strandsatta i över en timmes väntan till.
För paret handlar det om effektivitet och inte att njuta av själva resan på så vis att de slänger in en spabehandling eller hänger i loungen.
– Så är det, det här är bara transport.
Vad tycker ni om själva fartyget då?
– Ljust och fräscht. Det finns gott om plats, säger Anita Fellman.
Chefen ser fram emot sommaren
Marco Palmu är chef för passagerardelen inom Finnlines. Han konstaterar att rederiet är i något av ett nytt skede med passagerartrafiken men står starkt fast vid att det är godset som är deras huvudsakliga uppgift.
– Men det finns stora möjligheter.
Bild
Hur har folk tagit emot Finnsirius och nu Finncanopus upplever du?
– Vi har fått höra många positiva saker, framför allt är passagerarna överraskade över hur fin båten är. Men också över hur bra service de fått. Och det känner vi också att personalen har en väldigt bra energi och är genuint stolta över det här konceptet.
Flera personer jag pratat med har sagt att kravet att komma en timme innan avfärd är väl mycket, är det ett beslut ni står fast vid?
– Det är inte fastslaget så vi är flexibla. Det är mer ett önskemål för oss när vi går mot sommaren med stora avgångar då check in-tiden kan vara kritisk. Vi har ju bussen som kommer från Mariehamn i sista minuten också.
Så om man kommer till exempel 45 minuter innan är det okej?
– Det är helt okej.
Det återstår att se hur populära syskonen blir bland passagerarna under högsäsong, för det kommer att kunna ge indikationer på var – och hur – Finnlines styr framtidens skutor.
– Jag ser stora möjligheter med trafiken från och till Åland, och det ska bli intressant att se hur det går under sommaren.
Bild
Finnlines ägs av Grimaldi Group och 2024 avslutades bolagets investeringsplan där den stora finalen var sjösättningen av Finncanopus.
En ny håller på att tas fram och där pågår dialog för hur Finnlines kommande satsningar kan komma att se ut.
– Det är den vi väntar på även om det självklart händer saker i bakgrunden, säger Marco Palmu.
Klicka här för att se Daniel Erikssons bildspel från fartyget.