Behovet av så kallade balanstjänster som används för att upprätthålla balansen mellan elförbrukning och elproduktion i realtid har ökat i rekordtakt under de senaste åren. Bara för några år sedan fanns det inga batterilager i Sverige, men nu både byggs och planeras det för kraftig utbyggnad för att möta behovet av balansering.
Balanseringen av det åländska elnätet har tidigare i praktiken skett i Sverigekabeln, och därför har det inte varit möjligt att leverera balanstjänster på Åland. Sedan Kraftnät Åland och Svenska Kraftnät vid årsskiftet ingått ett nytt avtal är det emellertid möjligt, och nu har ett första batterilager som ska användas för att balansera det åländska elnätet installerats.
Cecilia Jansson från Pettböle Vind som står bakom investeringen säger att planerna blev konkreta vid årsskiftet.
– Eftersom vi ville komma i gång snabbt valde vi att sätta det här intill vindkraftverken på Pettbölebergen, där vi kan utgå från befintlig infrastruktur.
Ett samarbete
Det 19,2 ton tunga battericontainern bestående av åtta batterimoduler, invertrar samt styrsystem och med en effekt på 1.000 kilowatt anlände från det svenska energilagringsföretaget Capture Energy i fredags. Ulf Eriksson, vd på Allwinds, ansvarar för installationen och konstaterade att storskaliga batterier även är nytt för honom.
– Det är en liten utmaning men går bra så här långt. Vi har satt batteriet på plats och nu ska det kopplas upp mot elnätet. Batteriets likspänning konverteras till växelspänning och transformeras sedan upp till 10kV innan utmatning till nätet.
Förutom Allwinds har även Kraftnät Åland som stamnätsansvarig och Ålands Elandelslag som äger distributionsnätet varit viktiga för att komma i hamn med projektet, enligt Cecilia Jansson.
– Det är ett spännande pilotprojekt som inte hade varit möjligt utan samarbetet.
Finns plats
På plats under fredagens installation är också Kraftnät Ålands vd Conny Rosenberg som är glad över att det nu finns möjlighet att leverera balanstjänster på Åland. Tanken är att batteriet ska balansera och stötta upp frekvensen lokalt i det åländska elnätet.
– I dag betalar vi 200.000-300.000 euro per år till Svenska Kraftnät för balansering, men när vi nu köper in och balanserar lokalt sjunker den kostnaden med motsvarande belopp. Det här är ett första pilotprojekt, men det finns utrymme för fler. Det här ger oss bättre möjlighet att balansera lokalt, är en ny potentiell inkomst för lokala aktörer och gör dessutom att vi stärker försörjningsberedskapen.
Satsningar på batterilager och balanstjänster i Sverige har under de senaste åren varit en mycket lönsam affär och Conny Rosenberg säger att tanken är att Åland ska spegla den svenska frekvensmarknaden helt när det gäller prissättning.
Enligt Cecilia Jansson uppgår kostnaden för batteriet till drygt en halv miljon euro.
– Det har varit väldigt lukrativt att sälja balanstjänster under de senaste två åren, men det är svårt att förutspå framtiden. Hur det ser ut om ett, tre eller fem år står skrivet i stjärnorna, men med risk brukar det följa möjligheter.