Som Ålandstidningen berättade förra veckan har ett nytt avtal mellan Svenska Kraftnät och Kraftnät Åland öppnat möjligheter för åländska aktörer att sälja balanstjänster. Under de senaste månaderna har Kraftnät Åland därför diskuterat batterilager med olika aktörer. En av dessa är Pettböle Vind som nu fått grönt ljus för ett batterilager i anslutning till de två vindkraftverken i Pettböle, Finström.
Cecilia Jansson säger att bolaget fört diskussioner med Kraftnät Åland ungefär sedan årsskiftet.
– Nu har vi kommit så långt att vi ansökt om, och blivit beviljade, bygglov.
Det handlar om ett batteri på en megawatt i en container på 15 kvadratmeter, samt en transformatorstation på fem kvadratmeter. Stora delar av övrig nödvändig infrastruktur finns redan tidigare på platsen och målet är att allt ska kunna vara på plats till sommaren.
– Det finns anslutningar att utgå ifrån och det är därför vi valt den här platsen. Man kan kalla det här ett litet pilotprojekt.
Huvudsyftet med satsningen är att sälja balanstjänster till Kraftnät Åland, som sedan levereras vidare till Svenska Kraftnät. På längre sikt kan det också bli aktuellt med elprisarbitrage, alltså att köpa el och ladda batteriet när elen är billig, och sälja när den är dyr.
Några år
Cecilia Jansson vill inte gå in på exakt vad det kostar att köpa ett batteri med en effekt på en megawatt.
– Det kan variera ganska mycket.
Men är det mer eller mindre än en miljon euro?
– En miljon är nog med marginal tilltaget även inkluderat allt runtomkring.
Som Ålandstidningens visade i ett räkneexempel i lördags har genomsnittspriset för de två vanligaste stödtjänsterna på den svenska balansmarknaden den senaste tiden legat på 10-20 euro per megawattimme. I ett exempel där timpriset konstant är 15 euro skulle det kosta Svenska Kraftnät 360 euro att hålla en megawatt regleringskapacitet tillgänglig under ett helt dygn. På ett år blir det knappt 130.000 euro.
Cecilia Jansson säger att utgångspunkten i de kalkyler som gjorts är priserna på den svenska frekvensmarknaden.
– Men det finns ännu en del öppna frågor kring upplägget. Utgår man från de historiska medelpriserna på den svenska marknaden går det att räkna hem investeringen på några år, men det är som med elmarknaden väldigt volatilt och ingen vet vad som händer i framtiden.
Finns det redan nu planer på fler eller större batterier?
– Det här är ännu väldigt mycket i sin linda. Först och främst ska vi få upp allt, sätta det i drift och se att allt fungerar ändamålsenligt. Sedan får vi se.