Högvuxet gräs, brännässlor och kirskål, allt jämnas med marken när slåttern nu går på Tullarns äng.
MARIEHAMN Det har inte slåttrats på Tullarns äng de senaste åren. I stället har fåren betat av det stora grönområdet, ett tilltag som har stört både besökare och blåsippsbestånd. Men nu tycks det bli ändring på det. I höstas gick slåttern på strandängen. Nu står resten av naturparken på tur.
Men det får inte göras hur som helst. I och med inträdet i EU:s naturskyddsprogram Natura 2000 regleras slåttern ytterligare. Först när grödorna har fröat av sig är det dags. Då ska slåttern gå sidledes. Tekniska verkens markavdelning har fått plocka fram en äldre maskin för ändamålet och Staffan Nilsson har precis påbörjat det omfattande arbetet.
Hur lång tid tar det innan ni är klara?
-Åh, fråga inte, då blir jag så ledsen! Det kommer att ta tid. Många är på semester nu, så det finns inte många som kan göra jobbet, säger han.
Ser en ljusning
Under de senaste åren har flera insändarskribenter oroat sig för ängens skick. Pensionerade miljövårdsintendenten Håkan Kulves har ägnat ett helt kapitel åt ängen och dess skötsel i historiken "Mariehamn 150 år".
-Tullarns äng är stadens viktigaste naturområde, men de senaste åren har skötseln av området halkat efter säger han.
En kritisk punkt var när staden frångick den årliga slåttern på området.
-Men där ser jag en ljusning nu när staden äntligen återupptar den, säger han.
-En annan positiv sak är att området har fått ett starkare juridiskt skydd i och med inträdet i Natura 2000.
Grenar fraktas bort
I veckan klagade en insändarskribent på övervuxna miljöer och högar med grenar. Problem som har funnits en längre tid på tekniska verkens åtgärdslista enligt arbetschef Stefan Nordas.
-När det gäller grenarna hade vi problem med att maskinen gick sönder under arbetet och det dröjde innan vi fick rätt reservdelar, säger han.
Merparten av grenarna togs bort på tisdagen.
Slåttern har funnits inplanerad länge, men har försenats bland annat av att den maskin man först skulle använda behövdes till bevattning när torkan slog till.
-När vi väl tog den i bruk märkte vi att den slog lite dåligt, så nu är vi tillbaka till den här, säger Staffan Nilsson och pekar på slåttermaskinen framför honom.
Nu kommer den i alla fall att pågå ett bra tag framöver. Markavdelningen ska även röja omkring träden.
Vill få bort sly
Håkan Kulves är nöjd med åtgärderna men fortfarande tycker han att området borde hållas efter bättre än det gör. På flera håll finns det lövsly längs stränderna och Furstenborgska udden är helt oskött. När slåttern har uteblivit har också ogräsen fått fart, brännässla, kirskål, älggräs, hallonsnår.
-Men en annan bidragande faktor till det är försurningen, säger han.
-Det finns en bra skötselplan för parken. Jag skulle bara önska att staden följde den. Om man inte gör alla skötselåtgärder som behövs regelbundet så kan det bli ett besvärligt uppdrag att återställa området.
Tone Nordling