Nu är det klart. Det blir en sammanslagning av handelskammaren, köpmannaföreningen och arbetsgivarföreningen.
Den 29 september blir det verklighet om medlemmarna godkänner det.
NÄRINGSLIV Det har pratats om det i flera år och internt inom organisationerna har man en längre tid fört diskussioner. Nu ser det ut att bli verklighet -Ålands handelskammare, Ålands köpmannaförening och Ålands arbetsgivareförening slås ihop och bildar föreningen Ålands näringsliv.
Orsakerna till sammanslagningen är flera, säger Johan Lindholm, köpmannaföreningens ombudsman.
-Vi har suttit och vridit och vänt på det länge. Vi har huserat ihop, hyrt lokaler tillsammans, och har märkt att det är ganska mycket saker vi gör dubbelt, säger han.
Ålands arbetsgivareförenings arbete har i huvudsak skötts av handelskammarens vd, säger Lindholm, och både handelskammaren och köpmannaföreningen engagerar sig i att stötta företagare.
Fler tjänstemän
-Sedan har vi märkt att det blir svårare att hitta personer som vill engagera sig. Köpmannaföreningen bygger ju på köpmän som arbetar ideellt och man hade nog mer tid för det förr.
Om man slås ihop krävs inte lika många frivilliga krafter, menar han.
-Och så får vi fler tjänstemän. Det gör att vi kan specialisera oss mer.
En annan orsak är att en stor organisation blir en starkare röst i samhället, säger Johan Lindholm.
Små och stora företag
Det finns förstås några hinder också. Det är två föreningar som i vissa frågor har två skilda åsikter och måste komma överens.
-En del av de äldre gardet är också tveksamma till att det blir en stor organisation. Vi har ju haft små informella medlemsmöten medan handelskammaren jobbar på ett annat sätt.
Några har också varit oroliga för Bergkullas framtid. Lokalen är köpt av pengar som köpmännen skrapat ihop och nu blir den i stället tillgänglig för hela Ålands näringsliv, säger Lindholm.
-Men vi ser mest fördelar. Vi tror vi blir effektivare och kan jobba i olika utskott med olika frågor utan att alla behöver bekymra sig om verksamhetsplan och budget.
Ett annat bekymmer kan vara att småföretagarna känner sig åsidosatta när de stora företagen kommer med i samma förening. Men det tror inte Johan Lindholm ska bli några problem.
-De stora företagen är nog med mer i det tysta. En stor del av handelskammarens arbete har ju varit företagsrådgivningen som riktar sig till småföretagare.
Företagareföreningen?
Helst hade man velat ha med även Ålands företagareförening i samarbetet, säger Lindholm.
-De har blivit inbjudna och fått erbjudande att gå med, säger han.
Företagareföreningen har dock inte tackat ja till det. Ännu i alla fall.
-De kanske inte går med på en gång, men vi hoppas att de också ser fördelar av att samla flera organisationer under samma tak.
Även Centern hoppas på det. I ett pressmeddelande skriver Centerns lagtingsgrupp att man välkomnar den nya takorganisationen men att man även hoppas att företagareföreningen går med.
-Ett samlat näringsliv öppnar för bättre rådgivning och samordning. Därmed skulle förutsättningarna öka ytterligare för Ålands näringsliv att sköta om rådgivande uppgifter som idag hanteras inom det offentliga, säger Gun Carlson.
"Inte landskapets sak"
Att ett regeringsparti går ut och välkomnar Ålands näringsliv tycker Johan Lindholm förstås är trevligt, även om han säger att han inte tycker att landskapsregeringen har så mycket med saken att göra.
-Det har ju varit på tal tidigare att slå ihop föreningarna. När Jörgen Strand (FS) satt i regeringen ställde han ett ultimatum att vi skulle gå ihop för att vi skulle få pengar. Men köpmannaföreningen har aldrig fått bidrag så i det fallet har inte landskapet så mycket med det att göra, säger han.
-Det känns bättre att vi går ihop nu, när det inte finns något ultimatum utan när initiativet kommer inifrån.
Beslut nästa vecka
Som planen är kommer Ålands arbetsgivareförening att helt läggas ned och verksamheten helt tas över av den nybildade föreningen. Ålands handelskammare kommer att finnas kvar som namn men vara en underavdelning till Ålands näringsliv.
-Det kommer inte att finnas någon egen styrelse men namnet finns kvar så man kan vara med i internationella samarbeten.
Ålands köpmannaförening är den organisation som är äldst och blir kvar men byter namn och stadgar och vidgar verksamheten och utgör grunden av Ålands näringsliv.
Alla tre organisationer har årsmöte den 29 september och om medlemmarna godkänner det bildas föreningen Ålands näringsliv då.
-Det blir väl egentligen från den 1 januari. Tillsvidare bildar vi väl någon interimstyrelse eller en arbetsgrupp som tar fram en verksamhetsplan, säger Johan Lindholm.
Matilda Andersson