Tanken bakom den nya delgeneraplanen är att öka inflyttningen till Mariehamn. Därför har man tittat närmare på de kvarter som finns mellan Ålandsvägen, Storagatan, Styrmansgatan och Östra hamnen.
I utkastet har man tagit avstamp utifrån de kvarter som ritades upp redan i den ursprungliga stadsplanen.
Dessa kvarter möjliggör bebyggelse på flera sätt. I dag finns det mycket tomrum, luckor mellan huset och också fri plats att bygga på inne på gårdarna. Sirkka Wegelius, stadsarkitekt, presenterade i går tre olika sätt som man vill förtätat staden på.
1) Fylla i.
Man vill täppa till de luckor som finns i stadskvarteren. Det gäller luckor mellan husen in till tomterna.
– Det ger tryggare gator och mycket våningsyta, säger Sirkka Wegelius.
Byggs det till i luckorna så tar man också bort farliga utfarter från husen.
2) Bygga på höjden.
– Vi har många envåningsbyggnader. Det är trevligare om byggnader med platt tak kan få också en vindsvåning.
3) Bygga inne i kvarteren.
I flera kvarter går det att förtäta. Här finns inritade brandgator som fanns med i den ursprungliga stadsplanen. Dessa skulle kunna bli park, och runt parken skulle nya byggnader kunna placeras.
Det stora problemet med detta är de parkeringsplatser som finns inne på tomterna.
– Det vill till att de boende kommer överens. Annars tror jag inte att det blir någon förtätning. Det måste finnas gemensamma lösningar för de boende när det gäller parkering.
Skymmer solen
När det gäller att bygga på höjden så har man i utkastet valt att hålla de flesta byggnader på tre till fyra våningar.
Det handlar om så kallade townhouse, alltså stadsradhus som ska rama in små parker.
– Det är lika effektivt som att bygga höga punkthus, säger Sirkka Wegelius.
Höga hus skymmer solen, därför skulle de göra staden mörkare. Höga hus kräver också mer utrymme runt byggnaden som ska lämnas tom. Genom att i stället bygga lågt men ta upp mer yta skapas lika mycket våningsyta och ger möjligheter till ett mer aktivt centrum.
– Det blir en levande stad med mer service och tryggare gator, det är viktigt att tänka på.
I arbetet med utkastet har man tittat på de platser som i dag fungerar. En av dessa är lilla torget vid Bagarstugan, Indigo och Dinos. Dessa vill man ha fler av, och man vill också bevara de som finns. Genom att täppa till de luckor som finns i anslutning till dessa platser, exempelvis som luckan bakom Zeipels där det i dag är parkering och lastutrymme, genom en nedtrappning av bebyggelsen mot torget, så behåller man känslan men kan samtidigt utnyttja platser som i dag inte är attraktiva.
På samma sätt tänker man sig runt telegrafhuset.
– Man ska dras till den småskaliga miljön innanför den storskaliga miljön.
Några hus kommer att kunna bli högre, där tomten är anpassad för detta. Det gäller exempelvis vid biblioteksplatsen och torggallerian.
Barnfamiljer
I dag bor 424 personer i Mariehamn, i utkastet till ny delgeneralplan så skulle Mariehamn kunna ha 1.200 boende personer i stadskärnan.
– Med stadsradhus skulle vi få in barnfamiljer i centrum. Vi måste ha något att erbjuda yngre människor, säger Sirkka Wegelius.
Man ser också Norragatan som en potentiell shoppinggata. Och tanken är att det ska vara butiker på nedre plan i stadsbyggnaderna, kontor på andra våningen och sedan boende högst upp. I utkastet så fördubblas nästan affärsutrymmet medan kontorsplatserna endast ökar något.
– Boende ska prioriteras.
Parkering knäckfråga
I dagsläget är stora ytor fyllda av parkeringsplatser. Dessa vill man bli av med genom att bygga ut de underjordiska parkeringutrymmen som redan finns och också bygga fler.
– Det här är den viktigaste frågan att lösa, tycker vi. Vi kan inte bygga så länge bilarna är där, säger Sirkka Wegelius.
Plankartan kommer att tas upp i stadsbyggnadsnämnden i december, därefter ska den ställas ut. Efter det arbetar gruppen bakom planen vidare och utvecklar den, sedan ställs den ut igen. Först därefter ska den upp i fullmäktige.
– Det kommer säkert att ta hela nästa år åtminstone, säger Sirkka Wegelius.
Se bilder från planen i Ålandstidningen i morgon.
Petra Dahlgren