Ömsen har sedan en tid aviserat att bolaget har planer på ett jätteprojekt i centrum. Vid en presskonferens i går presenterade arkitekterna (se artikel här bredvid) och Ömsens vd Dan-Erik Woivalin bolagets visioner. Det handlar om ett stort projekt på 10.000 kvadratmeter och en preliminär tidtabell på fyra till fem år.
Kostnaden beräknas landa på 60 miljoner euro. Kontakt har tagits med investerare både på och utanför Åland och gensvaret har varit positivt. Inga avtal är påskrivna men Dan-Erik Woivalin räknar med att finansieringen ska lösa sig.
– Det är inget att hymla med och vi vill vara öppna och transparenta – det här är ett jättestort projekt för oss. Vi har inte egna finansiella möjligheter att klara allt det här själva utan behöver medfinansiärer.
Parkeringsnormerna har nyligen lindrats. Vilken roll har det spelat för att ni nu går vidare med det här?
– Det har absolut spelat roll och vi har en ganska god uppfattning om vad som behövs. Vi är till stora delar överens med stadsarkitektkontoret.
Ömsen avser förverkliga projektet i etapper.
– Det blir inget ground zero med ett stort hål, säger arkitekten Dick Lindström.
Ett alternativ som kan vara aktuellt är att börja med Zeipels. Klart är dock att Ömsen ”så snart som möjligt” avser lämna in en bygglovsansökan för en del av projektet.
Vill riva
Det som verkar vara avgörande för projektets förverkligande är att de gamla byggnaderna kan rivas.
– Den här layouten förutsätter en rivning av det som står där i dag, säger Dick Lindström.
Ålandstidningen har tidigare skrivit om stadens planer på ett stärkt skydd för 13 centrumfastigheter. En av dem är Boreniuska huset, som landskapsregeringens kulturbyrå klassat som ett skyddsvärt objekt. När stadsplanenämnden sammanträder i dag finns ärendet med på agendan.
– Det där är en dialog vi för med Mariehamns stad. Vi har gjort vår hemläxa noggrant och tagit reda på fakta via externa konsulter som är experter på att bevara gamla hus utifrån moderna tekniska krav. Vi har kommit fram till att det inte finns några förutsättningar att bevara Boreniuska huset. Ska man renovera är det så enorma krav på ventilation och hållbarhet att vi inte ser några möjligheter att bevara det ur ett tekniskt perspektiv, säger Dan-Erik Woivalin.
Men om Boreniuska huset måste bevaras, kan ni i så fall låta det stå kvar och bygga det andra? Eller faller allting då?
– Det ärligaste från vår sida har varit att säga att det tyvärr inte finns några tekniska förutsättningar att bevara Torggatan 9. Det är utgående från de parametrarna vi går in i det här projektet. Startskottet har gått, nu lämnar vi stafettpinnen till Mariehamns stad.
Så om ni inte får riva så bygger ni inte alls?
– Vi har inte kommit så långt utan utgår från att alla inser att vår vision är något fantastiskt fint.
För dialog
Eriksson Capitals planer för tomten vid Magazin har tagits i beaktande i skissarbetet och på vissa av illustrationerna syns den byggnad som det andra bolagets arkitekt har ritat. Även med Dennis Jansson, som nyligen köpte Sittkoffs, har diskussioner förts. En tanke Dan-Erik Woivalin inte säger nej till är att öppna upp mellan Sittkoffs och Ömsens fastigheter.
– Vi är väl medvetna om vilka andra planer och visioner som finns för Mariehamns centrum och har varit angelägna om att i ett tidigt skede ha en dialog med övriga intressenter. Alla vi har talat med är positiva till våra planer och vi är positiva till deras. Allt som vitaliserar Mariehamns centrum är till gagn för hela Åland, säger Dan-Erik Woivalin.
Annika Kullman