Mätningarna av de åländska undervattenströmmarna inleddes i tisdags. Om förutsättningarna är bra kan ett pilotprojekt om marin strömkraft placeras på Åland.
ENERGI Under ledning av professor Mats Leijon pågår ett forskningsprojekt om strömkraft vid Uppsala universitet. Ålandstidningen har tidigare skrivit om projektet och om att försöket kan komma att placeras någonstans på Åland.
I tisdags inleddes mätningarna i Marsund.
-Mätutrustningen ska ligga på sju meters djup under två veckor. Var femtonde minut mäts strömmarna, förklarar Bo Torgé från föreningen Ålands teknikkluster som är delaktig i projektet.
När mätningarna är klara flyttas utrustningen till andra platser på Åland där det finns undervattenströmmar. Föglöfjärden, Delet och havet väster om Eckerö är några av de områden som anses lovande.
-Det behöver finnas kontinuerliga strömmar, men de behöver inte vara så snabba. En sekundmeter räcker, säger Bo Torgé.
Tidigast nästa år
Enligt Bo Torgé undersöks även vattendrag i Sverige. I höst fattas förmodligen beslutet om var försöksanläggningen ska placeras.
Generatorerna byggs vid Uppsala universitet. Enligt avdelningen för elektricitetsläras hemsida måste generatorerna anpassas till vattnets långsamma rörelser och möjliggöra en högeffektiv elektromagnetisk energiomvandling. Dessutom måste underhållsbehovet minimeras.
-Enligt de doktorander som placerade ut mätutrustningen kan försöken inledas tidigast om ett år, säger Bo Torgé.
Fördelarna med strömkraft är bland annat att den kan ge en hög utnyttjandegrad och att energiproduktionen kan planeras. Energin kan utvinnas helt utan utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser. Dessutom varken syns eller låter anläggningen på ett störande sätt.
Ålandstidningen