– Det som kanske är det viktigaste är de kraftfulla karantänerna som har utfärdats. Vi hoppas de dämpar smittspridningen. Karantäntiderna börjar gå ut nu så det kommer visa sig, säger Kurt Carlsson.
Hammarlands barnomsorg har endast haft småbarnsavdelningen Hackspetten öppen den senaste tiden. Där har antalet barn varit betydligt färre än det vanligtvis är enligt Kurt Carlsson.
– Alla barn har i stort sett varit hemma. Vi har rekommenderat att om man bara kan vara hemma och hålla barnen hemma under den här tiden så ska man göra det. Sedan finns det förstås de som måste iväg och jobba och då är det viktigt att de kan komma ut till sina arbeten, säger han.
I dag onsdag öppnar en av Klaralunds avdelningar och i morgon torsdag öppnar två till. På frågan om Kurt Carlsson är orolig för Hammarlands kommun säger han att de höga smittotalen delvis beror på kommunens litenhet.
– Det var kanske inte så oväntat att det kom så många fall här. Visst är den svåra coronan farlig men i många fall går den lättare förbi.
Det viktigaste enligt honom är just nu att följa vad myndigheterna säger.
– Det är a och o att man följer anvisningar och inte sprider smittan i onödan. Vi hoppas att ingen insjuknar allvarligt.
Butiksbesökare tar ansvar
På livsmedelsaffären Hugos i Hammarland har man märkt av att kommunens invånare tar sitt ansvar.
– Smittan ökar och antal kundbesök minskar. Folk försöker handla mer när de väl är i butiken, säger Sture Andersson, delägare på Hugos.
Många av Hugos kunder har börjat beställa livsmedel som packas i påsar för avhämtning.
– Vi plockar ihop så att de inte behöver komma in. Många i riskgrupp och karantän gör så.
Förutom ett ökat antal beställningar följer butiken de allmänna rekommendationerna om munskydd samt har handsprit utplacerad på flera ställen i butiken.
– De flesta visar hänsyn. Det märks i butiken att man väntar in varandra och försöker hålla avstånd, säger Sture Andersson.
Butikens personal är noga med hygienen för att undvika att smittan sprids.
– Vi vill för allt i världen inte få in det i huset, då vet man inte vad konsekvenserna blir, säger Sture Andersson.