På måndagen utfärdade landskapsregeringen dykrestriktioner på det sensationella vrakfyndet. Nu bevakar sjöbevakningen området.
- Vi vill inte ha några ovälkomna besökare, säger Elisabeth Palamarz vid Museibyrån, som deltagit i beslutet.
MARIEHAMN Landskapsregeringen beslutade på måndagen att införa dykrestriktioner på vrakfyndet fram till den 31 december. Restriktionerna sträcker sig över ett område på 30 kvadratkilometer. Exakt var vill landskapsregeringen inte berätta.
- Vi har infört restriktioner över ett området. Inte över vraket. För att restriktionerna ska fungera informerar vi de dykare som begär dyktillstånd inom området, säger marinarkeolog Marcus Lindholm vid museibyrån.
Vrakets unika skick och möjliga värde föranledde landskapsregeringen att ta ett snabbt beslut i frågan trots semesterledighet. Såväl i dag (läs tisdag) som på onsdag kommer landskapsregeringen att mötas för att diskutera hur man ska fortsätta.
- Jag har aldrig sett ett så välbevarat vrak från 1700-talet förut. Men det är väldigt ömtåligt och en enda spark med fenan kan förstöra vraket. Nu vill vi ha total kontroll, säger Marcus Lindholm.
Därför har landskapsregeringen nu bett sjöbevakningen hålla extra hög bevakning av området. Markus Lindholm säger att plundring av vrak tidvis är ett problem i Sverige och Finland och att man redan vid upptäckten bad sjöbevakningen hålla extra uppsikt över området.
Jämför med storskatten Vrouw Maria
I arbetet med att hantera fyndet som på kort tid växt till en världsnyhet har museibyrån och landskapsregeringen tittat på hur Finland hanterade fyndet av vraket Vrouw Maria i Skärgårdshavet 1999. Vraket, en skonare från 1771, skeppade stora skatter från Holland till Katarina den store i Ryssland när det sjönk. Fyndet resulterade senare i en storpolitisk tvist mellan Holland, Finland och Ryssland om vem som hade rätt till den dyrbara lasten.
- I det fallet slog Högsta domstolen fast att Finland ägde vraket och ingen annan. Beslutet har haft prejudicerande effekt på våra beslut och vi har konstaterat att vraket och det som finns på botten tillhör landskapsregeringen. Oberoende vart fartyget var på väg eller vem det tillhör, säger Marcus Lindholm.
Nu kommer landskapsregeringen att kalla in konsulter från Museiverket i Finland som arbetat med Vrouw Maria.
Vad händer nu?
- Nu måste vi besluta hur vi ska fortsätta. Hur vi ska bärga det som finns och hur vi ska finansiera bärgningen. Men vi kommer att engagera Christian Ekström som hittade vraket i arbetet, säger Marcus Lindholm.
Ålandstidningen