De senaste åren har bolag inom vindkraftsbranschen kämpat emot dålig lönsamhet på grund av låga elpriser. I våras drog den finska regeringen tillbaka det vindkraftstöd man tidigare lovat Åland och så sent som i maj sålde åländska Allwinds vindkraftverket Preciosa till Irland. Men trots att lönsamhet med nuvarande elpriser är omöjlig att uppnå pågår underhållsarbete av Allwinds befintliga vindkraftverk för fullt. Under förra veckan arbetade man med underhåll av vingarna på vindkraftverken ute på Båtskären i Lemland.
Det handlar om periodvisa underhåll av vingarna för att dels skydda vingen från fukt och slitage och dels för att undvika det ljud som kan uppstå när vingarna inte är slipade. Dessutom kan produktionen försämras marginellt om vingarna inte är i gott skick.
– Det är första gången sedan de här vindkraftverken togs i bruk som vi underhåller dem. Man brukar prata om att det behövs ungefär vart sjätte år, så det är på tiden, säger Allwinds vd Henrik Lindqvist.
Först i Finland
Underhållsarbetet görs med hjälp av en så kallad vingkorg som med hjul rullas upp längs vindkraftverkets torn. Enligt Henrik Lindqvist är det den första i Finland. Korgen är öppen i mitten så att underhållsarbetet kan göras från alla håll. Vingkorgen kan justeras både på bredden och avstånd från tornet.
– Det är betydligt smidigare att jobba i en vingkorg än till exempel med skylift som vi gjort tidigare. Det finns mera utrymme och är så mycket lättare att komma åt vingen när man hela tiden kan röra sig runt den, säger Johan Eriksson, en av vindkraftsteknikerna som jobbar med underhållet.
Tillsammans med sina två kollegor Sam Fagerholm och Dominic Ingström utbildades de förra veckan av kunniga från Sverige.
– Vi fick lära oss hur man använder vingkorgen och hur vi ska gå tillväga om något skulle gå på tok däruppe, berättar de.
Tillsammans ska de förhoppningsvis hinna med att serva tre av de sex vindkraftverken innan sommaren är slut. Under arbetet är två av dem uppe i korgen och servar vingarna medan den tredje hjälper till från marken.
Hoppas på mera
Underhållet går ut på att tvätta, slipa och eventuellt spackla vingen så att den får en jämn och fin yta. Därefter målar man den med topcoat och avslutningsvis tejpas den med så kallad helikoptertejp, en skyddstejp som även används för att skydda rotorbladen på helikoptrar.
– När det blåser mycket kan vingarna snurra upp emot 300 kilometer i timmen, så det uppstår slitage med åren. Blixtar kan också göra skada. Det är sådant vi åtgärdar nu, berättar Henrik Lindqvist.
Allwinds är först i Finland med att använda vingkorg och hoppas att det kanske ger dem möjligheten att också underhålla andras vindkraftverk i framtiden.
– Det skulle vara bra, vi fick faktiskt en förfrågan om att komma till Skellefteå och jobba i höst, så vi får se, kanske det dyker upp flera möjligheter.
Inte lönsamt
Landskapsregeringens vindkraftsstöd trädde i kraft den första juli och enligt Henrik Lindqvist var det välbehövligt.
– Det gör så att vi kan behålla vår nuvarande vindkraftpark, åtminstone för tillfället säger han.
Stödet innebär att Allwinds får 6,90 euro per producerad megawattimme för vindkraftverken ute på Båtskären. För vindkraftverken i Lemland är stödet 20 euro per megawattimme.
– Det beror på att vindkraftverken i Lemland inte producerar lika mycket energi. Så därför behövs det mera stöd där.
Men stödet justeras efter elpriset. Med nuvarade cirka 20 euro per kilowattimme är stödet fullt men skulle elpriset gå upp så sjunker stödet.
– Hur som helst är det inte lönsamt på nuvarande nivå. För att nå lönsamhet skulle elpriset behöva stiga till ungefär 35 euro per kilowattimme.
Nytt stödsystem
Trots det dystra läget väntar förhoppningsvis bättre tider. Från och med 2018 träder ett nytt stödsystem för förnyelsebar energi i kraft i Finland. Det går ut på att det bolag som erbjuder billigast energi får stöd till att bygga ut nya energiformer.
– Det borde innebära ganska goda möjligheter för vår del eftersom vi producerar en ganska stor mängd energi till en ganska liten kostnad, säger Henrik Lindqvist.
Kevin Eriksson