Nu ska champagnen från vraket söder om Föglö bärgas. Landskapsregeringen förbereder en upphandling eller ska låta hugade bärgare lämna anbud.
Det är också klarlagt att porslinet ombord är Rörstrand från 1800-talets första hälft.
CHAMPAGNEVRAKET Exakt när de cirka 70 champagneflaskorna från vraket söder om Föglö kan bärgas vet marinarkeolog Marcus Lindholm inte i dag.
- Vi ska gå ut med anbudsförfrågan. Landskapsregeringen arbetar som bäst med att ta fram underlag för anbuden, sade han i går.
Enligt honom bör den värdefulla champagnelasten bärgas ganska snabbt.
- Hoppeligen inom denna månad eller inom september.
Om det blir ett anbudsförfarande eller en riktad upphandling avgörs i dag.
Äkta fransk
Man vet att champagnen är äkta fransk och sannolikt från någon gång under 1800-talets tre första decennier. Den kan visserligen vara något äldre men allt tyder på att vraket, en galeas, är från samma tid. Galeasen kom förmodligen från det södra Östersjöområdet, från Danzig, nuvarande Gdansk i Polen, i öster till Köpenhamn i väster.
Vart lasten var på väg vet förstås ingen. Marcus Lindholm påpekar att det kan ha varit fråga om flera beställare i det norra Östersjöområdet från Stockholm till S:t Petersburg.
- Vi tror att det var ett handelshus i Sverige eller Finland som skulle förmedla champagnen till beställaren eller beställarna.
Rörstrands porslin
Det man däremot vet i dag är att porslinet ombord är svensk Rörstrand från 1800-talets första hälft.
- Så vi gissar att skutan är från Sverige eller från storfurstendömet Finland, säger Marcus Lindholm.
Vad gör ni med champagnen när den tagits upp?
- Det diskuterar vi nu. Mitt förslag är att vi hör med experter hur vi bäst tar vara på den.
Ingen hittelön betalas
Klart är att ingen hittelön betalas för fyndet. Flaskorna kan inte heller säljas eftersom de kommer från en fornlämning. Lagen är glasklar: föremål från ett maritimt kulturarv tillfaller utan lösen landskapet.
Det betyder också att ingen kan göra anspråk på champagnelasten. Marcus Lindholm hänvisar till ett beslut i högsta domstolen för några år sedan. HD slog då fast att staten äger vraket efter det holländska handelsfartyg Vrouw Maria som sjönk i Nagu 1771 på väg till hovet i S:t Petersburg. Vraket, och lasten, hittades 1999.
Kerstin Österman