Lagen om producentansvar har inte fungerat på Åland - trots att hushållen betalar höga avgifter för sina förpackningar.
Nu ska företagen lockas att följa lagen. Moroten är en logotyp som ska visa att man tar sitt ansvar.
Landskapsregeringen finansierar startandet av en ny producentorganisation.
6 förslag från arbetsgruppen
Inget nytt parallellt system skapas. Uppsamlingskedjan existerar redan via bland annat tömning vid fastigheter.
Ingen extra personal anställs. Mise kan sköta administrationen för omkring 10.000 euro per år.
Producentansvaret finansieras av medlemsavgifter. Avgiften bestäms av branschen företagen verkar i, och företagens omsättning.
PYR, det finländska förpackningsproducentregistret, deltar i finansieringen genom att de förpackningsavgifter PYR samlar in överförs till Åland.
Landskapsregeringen finansierar startandet av en producentorganisation, samt framtagandet av en logotyp för de företag som tar sitt lagstadgade ansvar. Rederierna uppmanas att delta frivilligt. Inga rederier omfattas i dag av lagen om producentansvar eftersom de är utflaggade.
MILJÖ Dagens lagstiftning som reglerar förpackningsproducenternas ansvar, fungerar inte. Det är från början en EU-lag som bestämmer att alla företag som producerar förpackningar, oavsett innehåll, också är skyldiga att ta hand om dem när de blivit avfall -eller åtminstone finansiera återvinningen av dem.
Men att det finns en lag som reglerar producenternas ansvar har ingen betydelse.
- Det är ingen som följer den, säger miljöminister Katrin Sjögren.
En av anledningarna är att det inte finns någon möjlighet att utdöma vite. Det enda sättet att se till att lagen efterföljs är att polisanmäla de som inte gör det. Vilket i fallet Åland är samtliga företag.
- I så fall skulle man få börja med de största och arbeta sig nedåt, och polisanmäla alla, säger Mona Kårebring-Olsson, miljöingenjör på miljöbyrån.
Hur många har ni polisanmält hittills?
-I år eller sedan lagen antogs 2006?
Sedan lagen antogs.
- Inga.
Föreslår producentförening
En arbetsgrupp tillsatt av landskapsregeringen, och under ledning av miljöminister Katrin Sjögren, har haft i uppgift att hitta en lösning på problemet.
Man föreslår att alla producenter ska samlas i en förening. Inga nya parallella system ska behövas, och ingen extra personal ska anställas för att få ordning på producentansvaret för förpackningar. I stället föreslår man att producentansvaret finansieras genom medlemsavgift. Avgiften betalas av alla företag och räknas ut på grundval av branschtillhörighet och omsättning.
Det krävs en annan modell på Åland än i övriga Europa.
-På andra håll i världen går företag ihop och hittar olika samarbetsformer. Det gör de inte här. Jag vet inte varför, det är en unik situation på Åland, säger Mona Kårebring-Olsson.
Sänkta avgifter
När företagen inte tar sitt ansvar får hushållen göra det. I dag betalar alla hushåll en förpackningsavgift till Mise, som i sin tur tar hand om förpackningarna eftersom företagen, trots lagkrav, helst slipper.
Förpackningsavgiften för ett fristående hus är 35 euro per år. Om producenterna själva tar ansvaret för förpackningarna borde kostnaden rimligtvis minska. Fredrik Karlsson, verksamhetsledare för Mise, svarar undvikande.
- Det här blir alltså kostnader som försvinner från Mise, och då finns det anledning att överväga hur vi ska få avgiften att sjunka i en omfattning som...
Kommer avgiften att försvinna?
- Alltså, vi får ju inte ta ut några överpriser, så avgiften ska ju sjunka i samma utsträckning som våra kostnader för producentansvaret minskar.
Så kommer avgiften att försvinna?
- Det här blir ju kostnader som försvinner från Mise, och då ja, om de gör det så.
Logotyp som lockar
Ett annat förslag går ut på att landskapsregeringen tar fram en logotyp som de företag som tar sitt lagstadgade ansvar får använda i sin marknadsföring. Det skulle, enligt miljöminister Katrin Sjögren, vara en möjlighet för företag att stärka sin miljöprofil på marknaden.
I sitt betänkande skriver arbetsgruppen också att det vore "mycket önskvärt att rederierna tog ett frivilligt producentansvar". I dag omfattas rederierna inte av lagen om producentansvar.
I arbetsgruppen ingår förutom miljöminister Katrin Sjögren även Robert Nylund från Handelskammaren, Fredrik Karlsson från Mise, Sverker Jansson från ÅCA, Kjell Jansson från Mariehamns Parti, Dick Sirén från Sparhallen och Ken Johanson från Birka Line.
Under pressmötet valde samtliga att stanna hemma.
- De kände sig inte mogna för att vara med på en presskonferens, förklarar Katrin Sjögren.
Klart snart
Logotyp och ramverk till de nya reglerna ska vara klara inom tre månader, lovar Mona Kårebring Olsson.
Fredrik Karlsson skruvar på sig.
- Det är en målsättning, säger han.
Fredrik Granlund