Ålandsbanken avser köpa delar av Kaupthing Sverige i januari. När affären är klar ska det i dag nersolkade varumärket bort och ersättas av Ålandsbanken. Målgruppen blir rika svenskar, enligt samma modell som visat sig framgångsrik i Finland.
NÄRINGSLIV Kraschen i Kaupthing Sverige är ett resultat av ett extremt riskfyllt finansiellt spel där tre isländska storbanker föll under några veckors tid.
När det skedde tog den svenska staten aktierna i Kaupthing Sverige i pant med tillägget att de skulle säljas. Det verkar nu nära: "Ålandsbanken Abp och Kaupthing Sverige AB har i går (söndag) tecknat en avsiktsförklaring om att Ålandsbanken skall förvärva Kaupthing Bank Sverige. Affären avses slutföras i början av 2009", stod det i pressmeddelandet som skickades ut på måndagsmorgonen.
I samband med panttagandet gick svenska staten också in med fem miljarder kronor i ett särskilt likviditetsstöd. Hur mycket som använts av det är oklart men ÅAB ska återbetala stödet till den svenska Riksbanken om affären genomförs.
Klassiska finansbolag
Ålandstidningen intervjuade ÅAB-chefen Peter Wiklöf i går eftermiddag då han tillsammans med vice vd Edgar Vickström befann sig i Stockholm.
Han förklarar vad banken avser köpa:
-De är Private Banking & Management samt kapitalmarknadssidan, två delar som passar in hos oss och gör det möjligt att snabbt utveckla vår Private Banking-affär.
Kaupthing Sverige är egentligen inte en isländsk bank, i vart fall inte de delar som ÅAB sneglar på. Tvärtom är de sprungna ur klassiska rikssvenska finansbolag som Matteus, JP Nordiska och Aragon. Starten för Matteus gick långt före kvartalsrapporterna tog över finansvärlden - ända till 1874 och Jämtlands folkbank i Östersund. Islänningarna tog över i september år 2000.
Peter Wiklöf understryker den personella kompetens som följer med i affären. I fjol rankades Kaupthing Private Banking-enhet trea av Euromoney. Den högst rankade fonden i Sverige var Kaupthings och så vidare.
-Här finns onekligen en stor grundkompetens, säger Wiklöf.
Dramatiska veckor
Den senaste tiden har varit tung för både ledning och personal i Kaupthing. Under några högdramatiska dagar i september och oktober övertogs administrationen över de tre stora isländska bankerna Glitnir, Landsbanki och Kaupthing av den isländska staten.
Kaupthing var fram tills dess kronjuvelen i det isländska ekonomiska undret. Tack vare hög belåning och giriga kunder steg tillväxten dramatiskt. Uppköp av konkurrenter i Norden, Holland och Storbritannien fyllde balansräkningen till 36 miljarder euro, delvis tack vare kändisar som kocken Gordon Ramsay från Hell?s Kitchen bland klienterna.
Dessvärre var balansen inte i skick. Andelen ruttna eller i vart fall halvruttna lån uppgick till mer än 60 procent av tillgångarna.
ÅAB-chefen Peter Wiklöf är noga med att påpeka att man inte har för avsikt att köpa allt inom Kaupthing Sverige. Till exempel har man inte ens sneglat åt att ta över den relativt stora och extremt svårvärderade låneportföljen till företag.
-Det är inte vår hemmaplan. Vi är inte intresserade av den, säger han.
Sedan finns det ytterligare "några mindre områden" som Kaupthing varit verksamma i som ÅAB väljer att avstå från.
-Vi har alltid varit försiktiga och ska fortsätta vara det, säger Peter Wiklöf.
Ärlig, trygg och enkel
Arbetet med att lotsa in Ålandsbanken på den svenska marknaden har egentligen pågått sedan drygt tio år tillbaka, mer eller mindre med ordning.
När Peter Wiklöf tillträdde hintade han om att den svenska marknaden borde ses över. Det gjorde man under sommaren och landade i beskedet att om det är nåt som behövs bland svenska kunder är det en bank som är ärlig, trygg och enkel. Och gärna lite innovativ.
-Och det är ju faktiskt precis en sådan bank vi är, säger Peter Wiklöf, det är så vi levt i Finland i decennier.
Beväpnade med en stabil balansräkning och en kultur som passar in på önskemålen kan alltså övertagandet av Kaupthing bli lyckat.
Exakt hur stor personal som följer med affären är Peter Wiklöf inte beredd att yppa ännu.
-Just nu har vi fokus på avtalet, att driva affären i hamn inför månadsskiftet januari-februari. Vi har egentligen inte varit inne och tittat på hur många personer som finns i den ena eller den andra delen. Men totalt finns det cirka 250 personer i Kaupthing Sverige, säger han.
Som en jämförelse har ÅAB-koncernen i dag cirka 500 anställda.
Kaupthing försvinner
Om affären går i hamn kommer varumärket Kaupthing att försvinna från de delar som följer med.
-Allt ska bli Ålandsbanken.
Hur mycket pengar handlar affären om?
-Det är en del i arbetet med avtalet. Vi kommer inte att ge ut några siffror i det här läget. Däremot har vi sagt att vi inte tror att affären ska påverka bankens resultat negativt under 2009.
Enligt ett börsmeddelande kan ÅAB-balansen växa med mellan 10-20 procent efter affären.
Varför går man ut med ett förhandsbesked istället för att bara slå fast att affären är klar?
-För att sprida lugn i banken. Personalen i Kaupthing undrar vad som ska hända, banken har ju varit till salu sedan en tid tillbaka. Nu vet alla vad som gäller när de går på julledighet. Till alla duktiga vill vi säga att de ska hålla ut. Och förstås kundsidan. Både kundkrediter och -depåer har krympt ihop den senaste tiden. Vi behöver säga till alla dem att vi är här och att vi är långsiktiga.
De som huvudsakligen skött förhandlingarna från den åländska sidan är Peter Wiklöf med hjälp av vice vd Edgar Vickström och juridiske direktören Dan-Erik Woivalin.
Finansiell rådgivare till Ålandsbanken har varit Lage Jonason AB och juridisk rådgivare har varit Hannes Snellman Advokatbyrå.
Ålandstidningen