-Föräldrar med små barn går till barnrådgivningen en gång om året men tonårsföräldrar är ganska ensamma, säger socialminister Katrin Sjögren (Lib).
Det är förklaringen till att landskapsregeringen nu sammanställt en broschyr som ska skickas till alla föräldrar med tonårsbarn.
FAMILJ Arbetet är ett led i landskapets satsning på ungas psykiska hälsa. Det började med att man kartlade vad det finns för resurser på Åland, fortsatte med ett seminarietillfälle för tonårsföräldrar och nu har man kommit till det sista steget - en broschyr som riktar sig till tonårsföräldrar.
-Den innehåller allt från kloka tips och råd till kontaktuppgifter vart man kan vända sig om ungdomen har problem, säger socialminister Katrin Sjögren (Lib), som har drivit projektet.
Broschyren har gjorts av Mia Hanström på ABF, som bland annat har jobbat som Fältare i många år.
-Det har varit roligt men svårt. Det får inte vara för käckt eller för tungt, säger hon och berättar att det är svårt att sammanställa så många olika bitar på så litet utrymme.
Att prata är nyckeln
Broschyren heter "Att lotsa en tonåring in i vuxenlivet" och börjar med att berätta om olika utmaningar man kan ha som förälder. Del två har konkreta tips och del tre handlar om hur man ska göra och vart man kan vända sig om man är orolig över tonåringens beteende.
-Tonåringar är alla helt olika, precis som vuxna, säger Mia Hanström och menar att det inte går att generalisera.
Därför är det genomgående rådet att prata. Vara intresserad och fråga saker.
-Vara nyfiken på vad ens tonåring har för åsikter, det är grunden för en bra relation.
Man ska heller inte vara rädd för tonåringens "jag skiter i dig"-attityd, för trots den behöver och vill de ha stöd från föräldrarna.
Och när det är konflikter gäller det att behålla sakligheten, säger Mia Hanström.
-Räkna till tio, tipsar hon.
-Hamna inte i en sandlådediskussion där ni sitter och slår plastspadar i huvudet på varandra.
Man betonar också vikten av att andra vuxna också finns där för tonåringarna och bekräftar dem.
-Särskilt de som har föräldrar som själva har något problem.
Tror den behövs
Både Katrin Sjögren och Mia Hanström tror att broschyren behövs. Särskilt för de föräldrar som inte går på föräldramöten eller liknande träffar som till exempel Hem och skola eller Fältarna arrangerar.
-Föräldrar med små barn går till barnrådgivningen en gång om året men tonårsföräldrar är ganska ensamma, säger Katrin Sjögren.
-Det är tufft. Man har heller inte sin egen tonårsperiod att luta sig emot eftersom det ser helt annorlunda ut i dag. Det är en helt annan stress och ett annat drogklimat och en annan skolsituation, säger Hanström.
Och det är extremt viktigt att stöda sina tonåringar, säger Katrin Sjögren.
-Man ska vara lots och en fyr i mörkret.
Broschyren skickas till alla föräldrar till högstadieelever på Åland under denna vecka och nästa.
Matilda Andersson