De åländska elbolagen höjde sina energipriser i november i fjol som en rektion på de stigande marknadspriserna. Mariehamns Energi höjde då med 20 procent. Ålands Elandelslags höjning var 25 procent och vid årsskiftet justerade man även överföringsavgiften med 4 procent.
Nu aviserar Mariehamns Energi ny höjning i början av februari. Elavgiften, alltså priset på energi, höjs då med 38 procent, från 5,67 till 7,82 cent per kilowattimme (kWh).
– Det är för att täcka upp våra kostnader. Vi ligger efter med priserna i förhållande till marknaden. Elen har fortsatt handlas på nya rekordnivåer och vi har försökt hålla ned så mycket det går, säger Linus Dolke, ansvarig för elhandeln på Mariehamns Energi.
Små marginaler
Även Norden drabbas när länderna på kontinenten börjar stänga kärnkraftverk utan att ha ersättande reglerkraft. Det gör att man tvingas öka produktionen i fossila kraftverk.
– Fransmännen har börjat elda mera kol, vilket ju ger den motsatta effekten mot det man eftersträvar med renare energi.
Han framhåller att alla energiformer ökat i pris, samtidigt som det tidvis varit kallt och blåst lite.
– Olja, kol och gas har stigit våldsamt, liksom utsläppsrätterna, vilket gjort att elproduktionen har blivit dyrare. December blev en jättedyr månad för oss. Vi har små marginaler på elhandeln, så därför är vi tvungna att justera våra elavgifter. Dessutom drabbas vi av obalansen i det svenska elnätet, där vi hör till område tre som är dyrare än Mellansverige och Norrland.
Totalpriset på el stiger i februari från 12,96 till 15,12 cent per kWh inklusive moms. Hos Åland Elandelslag betalar man nu som jämförelse 13,49 cent per kWh.
Långt under spotpriset
Linus Dolke framhåller att höjningen totalt sett hamnar på 11-14 procent på fakturans slutpris, där även grundavgift, överföring och skatter ingår.
– Det nya momsfria elpriset är 6,31 cent per kWh, men priset på spotmarknaden ligger på 19 cent, alltså tre gånger högre. I Tyskland och Spanien är priset dessutom två-tre gånger högre än hos oss.
I södra Sverige väntas villaägare och andra elkunder få dubbelt så hög elräkning för december som månaden innan.
– Det beror på att man i Sverige tar betalt för förbrukningstopparna fastän man har ett fast elprisavtal. Det gör att förbrukningen styrs till nätterna.
Förbruka på natten
Han råder även åländska elkunder att se över sin situation.
– Det är hög tid att optimera sin energiförbrukning, exempelvis genom att ta i bruk dubbeltariffen, som ger lägre elpris och lägre överföringsavgift nattetid.
Även där höjs elavgiften med 38 procent, men överföringsavgiften nattetid är drygt 3 cent lägre. Prisskillnaden mellan natt- och dagström är därmed totalt 4 cent, 9,66 mot 13,62 cent per kWh. Höjningen blir därför 20 respektive 27 procent mot nuvarande taxa.
Kommer det flera prishöjningar om elkrisen håller i sig hela vintern?
– Vi har inget som är planerat, men jag håller hela tiden ett öga på budgeten och räknar på hur det utvecklar sig. Vi får hoppas på en mild vinter och att det börjar blåsa mera, säger Linus Dolke.