Mariehamns stad har under det senaste decenniet nästan årligen redovisat miljonöverskott för sin verksamhet. Under samma period har stadens helägda dotterbolag Mariehamns Energi successivt ökat såväl vinst som utdelning till ägaren. I fjol uppgick bolagets vinst till nästan 700.000 euro och under våren beslutades att drygt hälften skulle delas ut till ägaren.
Det är dubbelt så mycket som för några år sedan och i början av 2023 slog staden fast nya ägardirektiv för Mariehamns Energi: Bolaget ska generera ett ekonomiskt resultat som möjliggör en årlig aktieutdelning motsvarande minst fyra procent av bolagets egna kapital.
Väckt frågor
Att staden gjorde ett överskott på drygt tre miljoner för 2023 har samtidigt väckt frågor kring huruvida koncernbolagets vinstmål faktiskt är nödvändiga – eller om pengarna skulle vara till större nytta någon annanstans.
Stadsstyrelsens ordförande Michele Ferrari (Lib) säger att frågan varit upp för diskussion i stadens koncernkommitté under våren.
– Vi diskuterade om utdelningen är nödvändig eftersom vi vet att bolaget har flera stora och viktiga investeringar som kostar pengar att göra i framtiden. Men efter diskussioner med bolaget beslutade man ändå att dela ut pengarna eftersom intäkten redan har tagits upp i stadens budget.
Lägre taxor
Michele Ferrari tycker i grunden att det är bra med självförsörjande bolag med tydliga vinstmål.
– Men frågan om hur mycket som ska delas ut är svårare. I det långa loppet skulle det nog vara bra om bolaget kunde sänka vinsterna och därmed taxorna ut till kund, som ju i det här fallet är alla mariehamnare. Högre priser blir nästan som en extra skatt för invånarna.
En annan aspekt är att staden måste betala skatt på utdelningen.
– Det blir dubbelt beskattade pengar och det är inte optimalt.
Inte i budget
För närvarande pågår stadens budgetarbete inför 2025 och Michele Ferrari säger att han för egen del gärna skulle se att staden framöver inte på förhand budgeterar för dividendintäkter från Mariehamns Energi.
– Men jag tycker fortfarande det är bra med krav på förväntad avkastning. Det driver bolaget framåt men sedan kan man förstås diskutera nivån på vinsten, och om den över huvud taget ska delas ut.
Handlar det då framför allt om att låta bolaget spara i kistorna inför kommande investeringar, eller om att minska kostnadstrycket på kunderna?
– Det blir en fråga för styrelsen, men det är klart att om bolaget inte delar ut pengar så öppnar det kanske för sänkta taxor. Det vore vettigt.
Han poängterar också att situationen i Mariehamns Energi är speciell eftersom bolaget sysslar med en samhällskritisk verksamhet där alla mariehamnare i praktiken är kunder.
– Det är annat med till exempel Mariehamns Hamn som är verksamma på öppen marknad med en annan typ av kunder.
Två miljoner euro
Sara Kemetter (S) som tidigare suttit i Mariehamns Energis styrelse och som även är en del av stadens koncernkommitté ger samma bild av de diskussioner som hållits i staden.
– Det har funnits diskussioner om att ta bort vinstkravet från Mariehamns Energi vilket skulle kunna öppna för lägre taxor, men man måste komma ihåg att det är styrelsen som har det övergripande ansvaret.
Samtidigt har en del av den politiska diskussionen handlat om utdelning från koncernbolag kontra ett högre skatteöre.
– Det är alltid en avvägning och fullmäktige har bestämt att det är bättre att ta ut dividend än att höja skatterna, men det är säkert en diskussion som behöver föras även framåt.