Ålandstidningen har tidigare berättat om landskapsregeringens och Pafs satsning på att starta upp och driva en ny techutbildning på Åland. Den tvååriga utbildningen har inga lärare eller lektioner, utan bygger på ett franskt koncept där de studerande lär sig att koda genom självinlärning och i samarbete med gruppen.
150 sökande har gjort ett uttagningstest online och valts ut för att delta i en fyra veckor lång introduktion som kallas piscine (det franska ordet för simbassäng reds. anm.) på Pafs huvudkontor. 50 av dem kommer att plockas ut till utbildningen som börjar i augusti.
I går morse var det dags för den första piscinen av två, och 72 förväntansfulla personer var redo att checka in. I den blandade skaran av människor finns olika åldrar, nationaliteter och kön representerade. Deras tidigare erfarenheter och bakgrunder är mycket skiftande.
John Kelly från Texas, USA, är 32 år, vilket också är medelåldern på de sökande.
– Jag har ingen tidigare erfarenhet av att koda. Jag tror det blir en utmanande period men jag ser det som en stor möjlighet. Det verkar vara ett väldigt bra program, upplägget är imponerande, säger han.
Ska kunna pusha sig själva
Under de fyra veckorna får de sökande en inblick i kodarvärlden och får testa på kreativa utmaningar i grupp. De 50 personer som slutligen väljs ut ska visa att de har passion, mod, driv och målmedvetenhet, men det läggs också stor vikt vid förmåga att kommunicera och samarbeta.
– Det blir intensiva fyra veckor där de studerande lär sig grunderna i kodspråk, på samma gång är det urvalsveckor. Det bästa tänkbara scenariot är att vi har så många ivriga studerande att det blir svårt att välja bland dem, säger Pafs kommunikationschef Ludvig Winberg.
Redan under piscinen får de sökande en första kontakt med företag som Crosskey, Optinova, Viking Line, Ålandsbanken, Enfuce och Åda.
– Vi genomför utbildningen på uppdrag av landskapsregeringen, det är inte bara Paf som har nytta av det. Tanken är att få hit rätt arbetskraft som lyfter Åland. Det finns stor potential, vi tror på det här, säger Ludvig Winberg.
Unik chans
De flesta sökande bor på Strandnäs hotell. Mirakel Grip från Stockholm berättar att hon blev bekant med några av de andra redan på färjan till Åland.
– Det är mitt färjegäng, alla talar olika språk, säger hon och fortsätter:
– Jag har försökt hitta något som kan passa mig och så fick jag en länk skickad till mig från min bror som sett en annons om utbildningen på Instagram. Jag har ingen tidigare erfarenhet av att koda, men är bra på logiskt tänkande.
Noah Edlund Welander har en liknande utgångspunkt.
– Det är en ny typ av upplevelse och man träffar mycket nya människor. Kodspråket är universellt, behärskar man det kan man jobba överallt, när som helst. Jag har inte heller kodat tidigare, men är lite av en perfektionist och ser saker svartvitt. I kodning finns bara ett sätt att göra saker på, jag tror det kan passa mig, säger han.
Huong Le och Thy Bui kommer från Vietnam, men är sedan tidigare utbytesstudenter i Finland. Precis som många av de andra upptäckte de Grit:lab via en annons på Instagram.
– Jag vill testa och se om det här är min framtida karriär. Det är nervöst, jag sov bara någon timme i natt, säger Huong Le.
– Jag är utbildad inom marknadsföring och har lärt mig kodning på egen hand, jag ser det här som en chans att få en formell utbildning, säger Thy Bui.
Rest mer eller mindre långt
En av de som har rest allra längst för att komma till det åländska öriket är Diogo da Main från Rio de Janeiro i Brasilien. Han är i grunden grafisk formgivare och jobbar i dag som junior system analyst.
– Min syster skickade länken till mig, det finns inte många liknande möjligheter i Brasilien. Men det är utmanande också, jag kämpar med engelskan och min blyghet. Det är första gången jag är i Europa, mitt intryck är att allt är väldigt modernt och strukturerat.
Kanske du blir europé efter det här?
– Det är min förhoppning, säger Diogo da Main.
Mitt emot honom sitter Viktor Boman. Han bor i Stockholm men har en koppling till Åland då hans pappa bor här.
– Programmering är en viktig kunskap i dagens samhälle, och det blir allt viktigare. Jag ser också det här som en möjlighet att träffa nya människor och få kontakter, säger han.
Bland de sökande finns också ett par ålänningar. Viktor Thörnroos från Lappo går sista året på datanom-programmet vid Åland yrkesgymnasium, och varvar Grit:lab-introduktionen med sin vanliga utbildning.
– Det är kul att testa på något nytt och träffa alla de här människorna. Det är ett smidigt och bekvämt upplägg, säger han.
Emanuel Berndtssson från Finström tar examen från Ålands lyceum i vår och skrev nyligen sina studentexamensprov.
– Jag är släktens it-snubbe. När det stod i tidningen om Grit:lab var det flera som tipsade mig om det. Uttagningstestet var ganska svårt, det var tydligt att det handlade om att ha problemlösningsförmåga, säger han.
Oluwatosin Ishmeal, kommer från Nigeria, men har bott i Finland åtta år. Han ser Grit:lab som en chans att få både kunskap och vara med om ett äventyr.
– Jag tackar Googles algoritmer för att jag sitter här. Jag är matematiker och sökte efter kurser i big data när jag stötte på Grit:lab. Jag har inte kodat tidigare men förväntar mig att lära mig mycket om det framöver. Det är första gången jag är på Åland, jag har hört att det ska finnas bra fisk- och skaldjursmat, det verkar väldigt trevligt här, säger han.
Bredvid sig har han Dana Blese från Lettland som är biolog.
– Jag börjar från noll, men hoppas att jag har någon slags nytta av min bakgrund inom forskning. Jag ser fram emot att uppgradera mina kunskaper, det behövs fler kvinnor inom tech. Jag tilltalades av tanken på att alla kan söka till utbildningen, även de utan erfarenhet. Vi är så otroligt olika, men det är samtidigt väldigt lätt att prata med folk, säger hon.