Nya bostadområden i Jomala kan stoppa en utökad flygrafik i framtiden. Det menar Mariehamns miljöchef Jan Westerberg. Men flera röster tillbakavisar farhågan. Bland dem flygplatschefen Jim Häggblom.
NÄRINGSLIV Den för en tillvaro i utkanten, flygtrafiken. Skymd av de stora färjejättarna som transporterar den stora massan mellan öst och väst. Ändå är flyget viktigt för både turism och övrigt näringsliv. Särskilt för Mariehamn och stadsborna, enligt stadens miljöchef Jan Westerberg.
-Men det är ett problem att den gränsar till Jomala kommun som vi inte har inflytande över, och det kan bli ett problem att landskapet inte har beskrivit hur det är tänkt att flygtrafiken ska se ut i framtiden, säger han.
Jan Westerberg har tidigare jobbat som miljöchef på svenska luftfartsverket. Han har en farhåga att bullerzonen som planeras omkring flygfältet kan vara för snäv för framtida behov.
-Jag tycker att landskapet borde sätta sig ned och ta ställning till vilken slags beredskap man vill ha för flygtrafiken i framtiden. Vi vet inte hur länge vi har en såpass omfattande färjetrafik. Flyget kan bli ett större alternativ i framtiden.
Funderingarna är hans personliga, frågan har inte varit uppe formellt inom staden.
"Utökning är möjlig"
Frågan ställs på sin spets i samband med planerna på ett nytt bostadsområde på Möckelö.
-Jag skulle inte bygga där innan det är klart vad vi vill uppnå med flygtrafiken i framtiden, säger Jan Westerberg.
Han menar att den nuvarande planen för bullerzon runt flygfältet kan vara för liten om man i framtiden beslutar sig för att gå in för en utökad flygtrafik.
Flygplatschef Jim Häggblom menar å andra sidan att en långsiktig plan redan finns för flygfältet och att bullerzonen klarar även en utökad trafik.
-Den är anpassad för mellanstora plan som boeing 737 och 757. Den typen av plan chartras då och då till Åland, men från vår sida får gärna den trafiken utökas, säger han.
En större bullerzon skulle enligt honom bara behövas om man talar om större plan, som jumbojet eller airbus.
-Men då börjar vi tala om storleken på de plan som flyger till New York, jag tror inte att det är realistiskt.
Välkomnar området
Enligt Jim Häggblom ligger det planerade nya bostadsområdet i Möckelö utanför bullerzonen. I samband med planeringen av området har bullerfrågan belysts, säger han.
-Det finns en långsiktig bullerplan som sträcker sig fram ända till år 2050, säger han.
Inte heller handelskammarens vd Daniel Dahlén ser något problem med det nya bostadsområdet ur flygsynpunkt.
-Flygplatsen kan redan i dag ta emot stora flyg och det finns ett planerat område runtomkring för affärsverksamhet. Jag ser det som enbart positivt att det planeras fler bostadsområden, det behövs för näringslivet, säger han.
Diskuterar med landskapet
Enligt Jim Häggblom pågår redan diskussioner mellan turistförbundet, flygplatsen, handelskammaren och landskapsregeringen om hur man kan utvidga flygtrafiken i framtiden.
-Vi hade ett möte där en representant från Vasa flygplats berättade om deras arbete för att locka fler linjer till Vasa, säger han.
Turistförbundets vd Annica Jansson bekräftar bilden.
-Jag vill gärna tro att vi ska lyckas få fler flyglinjer hit. Därför finns det en poäng i att vara aktsam när man planerar framtida bebyggelse i omgivningarna så att vi inte begränsar lönsamheten i framtiden för nya flyglinjer, säger hon.
Särskilt intressant kan det vara med flyglinjer sommartid, exempelvis från Tyskland till Åland. Liknande flygtrafik finns till Gotland så det är inte omöjligt.
Frågan ligger hos landskapet
Trafikminister Veronica Thörnroos (C) säger att landskapsregeringen nu har tagit över frågan. Den har förts över till näringsminister Torbjörn Eliasson (C).
-Till att börja med behöver vi diskutera om vi vill ha en utvecklad flygtrafik eller inte. Personligen tycker jag att det är ett intressant projekt och att det vore bra att kunna utnyttja flygfältets kapacitet bättre, säger hon.
Frågan om bullerzoner är för tidigt väckt tycker hon men den blir en naturlig diskussion om man väljer att försöka utöka flygtrafiken.
Tone Nordling