Tre förändringar som påverkar fritidsbåtar föreslås av landskapsregeringen. Det handlar om en skärpt promillegräns, flyttat ansvar för båtens utrustning och att böter ersätts av en ordningsbot.
TRAFIK Trafikminister Runar Karlsson (c) säger att de tre förändringarna är små, men att de berör många.
Mest allmängiltig är frågan om vem som har ansvar för att båten är rätt utrustad och i rätt skick. I dag är det ägarens skyldighet, men nu föreslås det att det ska vara den som använder båten som är ansvarig. Anledningen är att dagens regel innebär att ägaren straffas om den som har lånat båten har glömt exempelvis ankaret eller brandsläckaren.
Enligt Runar Karlsson skulle förändringen leda till en bättre sjösäkerhet eftersom alla båtanvändare uppmuntras att tänka på båtens utrustning.
Böter försvinner
Dagens system med att utdela dagsböter för vissa förseelser till sjöss slopas. Det ersätts i stället med en ordningsbot på 60 euro. Det finns två vinster med det enligt Runar Karlsson.
-I dag kan en båtägare som inte har en fungerande brandsläckare få betala böter på flera hundra euro. Det är inte i relation till förseelsen. Då är en ordningsbot rimligare, den kräver dessutom mindre administration.
Anledningen till att dagsbotens slutnota kan bli så hög är att den avgörs av hur stor inkomst den bötfällda har.
Förseelser som kan straffas med ordningsbot är exempelvis hastighetsöverträdelser, brott mot vissa trafikregler, utsläpp av toalettavfall, brist på säkerhetsutrustning eller en del försummelser av registreringsplikten.
Anpassning till Finland
Den sista förändringen är troligen den som kommer att märkas minst för båtförarna. Men den kommer att underlätta för sjöbevakningen.
Åland har samma promillegräns till sjöss som Finland, nämligen en promille. Men sättet att mäta promillehalten på har varit olika vilket har ställt till det för sjöbevakningen.
I Finland används nya forskningsrön som säger att 0,44 promille i utandningsluften innebär att man har en promille alkohol i blodet. På Åland används samma mätgräns som i Sverige nämligen att 0,5 promille i utandningsluften skulle innebära en promille i blodet.
För att anpassa sig efter den nya forskningen och underlätta för sjöbevakningen föreslås det att Åland tar samma mätningsgräns för promillehalten som Finland.
Det innebär alltså en liten skärpning av promillegränsen på Åland.
Tone Nordling