De 50.000 euro som lagtinget donerade till tsunamins offer räcker till tio hus i fiskarbyn Karaithivu på östra Sri Lanka. Pengarna har gått via Röda korset.
- Det känns bra att vi får veta vart pengarna går, säger informationssekreterare Gunnar Westerholm.
BISTÅND Att landskapsregeringen (LR) beslöt att det åländska bistånd som lagtignet beviljat skulle gå till Sri Lanka beror på att Åland tidigare haft utbyte med landet när det gällt självstyrelseuppbyggnad.
Att den drabbade befolkningen dessutom bor vid kusten och livnär sig som fiskare gjorde att det föll sig naturligt att rikta pengarna dit.
Först var det tänkt att de åländska biståndspengarna skulle kanaliseras via organisationen Action Aid men enligt Gunnar Westerholm var responsen därifrån inte särskilt stor. I stället tog man kontakt med Röda korset och den 11 januari 2006, ett drygt år efter katastrofen annandag jul 2004, gick pengarna iväg.
Hus och levebröd
I fiskarbyn Karaithivu i området Ampara på östra Sri Lanka har uppbyggnadsarbetet pågått sedan katastrofen. De åländska pengarna går till husbyggnad men också till att stöda lokalbefolkningens möjligheter att långsiktigt tjäna sitt levebröd.
- Viktigt är att Röda korset finns på plats sedan många år och har kläm på vad som händer, förklarar Birger Ch. Sandell.
Från anställd till delägare
En omständighet som är viktig att känna till är att de fiskefartyg som tsunamin tog oftast ägdes av rika affärsmän bosatta i huvudstaden Colombo medan de som drog upp fångsterna ur havet bara var fattiga besättningsmän.
Nu, med biståndspengarna, köps fartyg där fiskarna i byarna får större del i fångsterna. På så sätt får de ökade möjligheter att förtjäna sitt uppehälle.
Tio hus
De 50.000 euro som Åland bidrog med räcker till ungefär tio hus. Kostnaden för ett hus är cirka 7.000 amerikanska dollar.
I november hade 85 procent av pengarna använts och 85 procent av husen stod klara. Vägen har inte varit spikrak, lokala myndigheters byggnadsregler, brist på råvaror och arbetskraft, dåliga transportleder och oroligheter har gjort att arbetet dragit ut på tiden.
- I vår får vi veta hur alla pengar använts, säger Stefan Simonsen, verksamhetsledare för Röda korset på Åland.
Vård och skola
Med bistånd från olika givare ska hundra hus byggas i byn Karaithivu. Röda korset bistår tsunamins offer också med hälsovård och utbildning.
Landskapsläkaren och Röda korsdelegaten Birger Ch Sandell besökte de drabbade områdena på Sri Lanka efter tsunamin. Han var en av dem som kartlade behovet av hjälp. När de åländska pengarna anlände var den akuta katastrofläget avklarat och biståndet kunde kanaliseras till mer långsiktig uppbyggnad.
Ålandstidningen