Det landskapsregeringens (LR) nya förslag till kommunstrukturlag främst går ut på är att riva upp nu gällande lag som den förra regeringen tog fram och som i många politiska debattvändor kallats ”tvångslag”. Det nya förslaget tar också bort begränsningen på vilka samgåenden som får göras och möjliggör för till exempel två enskilda kommuner att gå ihop.
Vice lantrådet och tillika kommunministern Harry Jansson (C) presenterade lagförslaget.
– Det är dags att vända blad i fråga om den kommunala kartan. Lagförslaget tar sikte på att återföra hanteringen av de åländska kommunerna till den kommunala självstyrelsen, där det inte finns förutsättningar att styra den typen av processer på något annat sätt än att i lag beskriva hur förändringar av den kommunala indelningen går till.
De två oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna var dock föga imponerade. Camilla Gunell (S) menade att LR håller på att skruva tillbaka tiden och frågade vad man förväntar sig att lagen ska leda till.
Harry Jansson bemötte repliken med att tanken med förslaget är att det ska börja hända något på kommunkartan. Han vågade dock inte utlova någon tidtabell.
Liberalen Ingrid Zetterman kallade det nya lagförslaget ett ”experiment av hög kaliber”.
– Nu skapar man ingen förutsättning för jämlikhet över huvud taget i LR:s halvfärdiga lagförslag.
Hon menade också att förslaget är ”socialt, miljömässigt och ekonomiskt oförsvarbart”.
– Den här lagen behöver återtas – det här förslaget är inte tillräckligt underbyggt.
Hon ansåg också att lag- och kulturutskottet i sin behandling av lagförslaget måste kompensera för det ”undermåliga demokratiarbete” som gjorts i arbetet med förslaget.
– Syftet är ju att möjliggöra en förändring av de kommunala strukturerna, och för att göra det måste vi upphäva stopparagrafen i kommunstrukturlagen, svarade Harry Jansson, och fortsatte:
– Liberalerna väljer att kritisera den sittande regeringen och underkänner demokratiarbetet. Nog är det väl magstarkt av en representant från tidigare regeringsblocket som valde att köra över den kommunala självstyrelsen och invånarna totalt.
”Rose föll för Jack”
De båda oppositionspartierna påpekade att möjligheten för frivilliga sammanslagningar funnits även tidigare, men att inte en enda sådan har skett. De kallade också regeringsblocket ”naivt” som tror att det kommer att göras några frivilliga samgångar.
– Historien visar att med den här metoden händer ingenting alls. Dessutom är det svårt att se hur den här vägen skulle leda till bärkraftiga kommuner. Vem vill gifta sig med sin fattiga granne? invände Ingrid Zetterman.
Simon Holmström (HI) inväde:
– Varför föll Rose för Jack i ”Titanic”? Med det vill jag belysa att det faktiskt inte bara handlar om pengar alla gånger.
Enligt Ingrid Zetterman skiljer sig även nuvarande lag och det nya förslaget i fråga om faktaunderlag.
– Nu väljer man att riva upp i stället för att bygga vidare framåt. Lagen rivs också upp utan medborgardialog. Var är kravet på folkets röst nu?
Hon menade också att lagen inte alls kommer att bli så frivillig som LR vill framhålla.
– Det här kommer att tvinga kommuner att bli kriskommuner. Det borde vara det som LR ytterst borde försöka förhindra. Att man vill utsätta ålänningarna för det och säga att det är en helt irrelevant fråga som man bara kan vifta bort tycker jag är svagt av en kommunminister.
John Holmberg (Lib) var inne på samma spår.
– Det handlar om allt annat än frivillighet.
Kriskommuner en senare fråga
Från oppositionen ifrågasatte man också att ingenting om framtida kriskommuner finns med i lagförslaget. Harry Jansson meddelade att arbetet med att ta fram ett lagförslag för kriskommuner inleds nästa vecka.
– Vi har valt att separera kriskommunerna från det här förslaget av den anledningen att det här kommer att kräva ytterst noggranna avvägningar.
Lagförslaget bordlades till i morgon onsdag på initiativ av Nina Fellman (S) understödd av John Holmberg.