Blyammunition har använts av jägare ända sedan krutvapen uppfanns och det är fortfarande i dag den överlägset vanligaste ammunitionstypen. Men den 16 februari är det slut på det då EU:s ändring av kemikalieförordningen Reach träder i kraft.
Användningen av blyhagel har diskuterats inom EU i flera år och förbudet röstades igenom redan i slutet av 2020, men det är alltså först nu som ändringen av förordningen träder i kraft. Syftet är att begränsa spridningen av bly i miljön, framför allt eftersom bly är giftigt för både djur och människor redan vid mycket låga doser.
Direkt tillämplig
Eftersom det är en förordning är ändringar direkt tillämpliga för alla medlemsländer i EU. Förbudet gäller användning av blyhagel i och inom 100 meter från våtmarksområden. Definitionen av våtmarksområde är enligt Ramsar-konventionen inte bara grunda strandområden. Även sumpmarker, kärr, torvmossar, vattenområden samt havsområden vars djup inte överstiger sex meter berörs. Det betyder i praktiken att användning av blyhagel blir svårt på hela Åland. Dessutom blir det förbjudet att inneha blyhagelammunition i ett våtmarksområde om man inte kan styrka att man endast passerar för att skjuta någon annanstans.
Läge att titta på alternativ
Jaktförvaltare Robin Juslin vid landskapsregeringens jaktenhet säger att man följt utvecklingen i frågan.
– Redan för flera år sedan lämnade vi synpunkter i samband med att förslaget var på remiss. Vi meddelade att vi i grund och botten stöder förbudet, men vi hade en del synpunkter på hur man reglerar användningen. Närmast eftersom man nu förbjuder bly men inte reglerar hur det ska ersättas. Ammunitionstillverkarna tittar helt säkert på alternativ och då kan det dyka upp nya ammunitionstyper som inte heller är lämpliga.
Han hade hellre sett ett upplägg enligt nordamerikansk modell: Listor med godkända alternativ.
– Då vet marknaden vad som är tillåtet och vad som inte är det.
Finns alternativ
Redan i dag finns dock flera alternativ, närmast stål, tungsten och vismut. Men olika hagelmaterial har olika egenskaper, och framför allt olika pris, vilket innebär en omställning för jägare (läs mer om det i artikeln intill).
– Vi har under lång tid varit vana med bly och det har fungerat väldigt bra. Men för en aktiv jägare som jagar på olika sätt och olika arter finns det framöver inte ett alternativ som fungerar för all jakt, utan man kommer att behöva titta på olika material.
Vad gäller definitionen av våtmarksområde konstaterar han också att det i praktiken blir svårt att säkerställa att man gjort rätt för sig, även fast det blyhagel i teorin fortfarande tillåts på vissa områden.
– Det är väldigt mycket som omfattas av regleringen och gränserna är inte helt tydliga. Ska använda blyhagel behöver man hela tiden vara fullt medveten om hur omgivningen ser ut.
Arbetar med totalförbud
Huruvida en vattenpöl räcker för att definiera ett område som våtmarksområde är inte helt tydligt.
– Men det är nog läge att börja titta efter andra hagelalternativ.
Parallellt med införandet av blyhagelförbud i våtmarksområden arbetar nämligen EU med ett totalförbud mot ammunitionsbly, både i hagel och kula även utanför våtmarksområden.
– Så om några år finns antagligen inte blyammunitionen kvar på marknaden.