Mårdhunden är en invasiv art och i Sverige har man arbetat intensivt med utrotning av mårdhundar i drygt 15 år. Arten är i dag i princip utrotad men man har en handfull invandrande djur från Finland i främst gränsälvsområdet.
Detta har orsakat ett problem i möjligheten att rekrytera nya så kallade judasdjur, det vill säga mårdhundar som tidigare lurats in i fällan och steriliserats och försetts med sändare.
”Vi behöver cirka 20–30 judasdjur i norra Sverige för att täcka den enorma arealen och hitta de invandrande individerna. Sedan fem år har vi importerat mårdhundar från finska pälsfarmer och släppt ut dem som judasdjur. Vi är nu dock vid vägs ände med dessa djur från pälsfarmer. Det kan ta flera månader innan dessa djur blir vilda och under denna tid ställer de till med stor oreda när de söker upp människor för att hitta mat. Det är tyvärr för tungjobbat för att vara en långsiktig lösning på judasdjursförsörjningen”, skriver Per-Arne Åhlén, ordförande för svenska jägareförbundet, i ett brev till landskapsregeringen.
Fångas nattetid
Planen är att fånga djuren nattetid på Åland med hjälp av tjänstehundar.
Vid fångsttillfället tas ett blodprov av mårdhunden för rabiesundersökning och ett rabiesvaccin ges efter att blodprovet är taget. Djuren transporteras sedan till ett mårdhundshotell i Haparanda. När det blivit grönt ljus och man fått negativa provsvar på rabiesproverna släpps djuren ut i norra Sverige med sändare för att arbeta som judasdjur.