• En ändring av landskapsförordningen om naturvård bidrar till att även vit skogslilja räknas in i gruppen av särskilt skyddsvärda växter. En särskilt skyddsvärd växt får inte utan landskapsregeringens tillstånd skadas eller påverkas på sådant sätt att artens fortplantning eller fortsatta existens på förekomstplatsen äventyras. Ändringen träder i kraft den 1 juli.
• Även en ändring av landskapsförordningen om yrkesfiske träder i kraft den 1 juli. I den görs några förändringar i definitionen av yrkesmässigt fiske, egentliga yrkesfiskare och binäringsfiskare. Tidigare har man kunnat använda laxnät med en sammanlagd längd på 525 meter, vilket motsvarar runt 19 nät och ändå klassificeras som fritidsfiskare. För att skydda laxstammen sänks nu denna gräns till 270 meter, och om denna gräns överskrids räknas det som yrkesfiske. Man ändrar också vad som kvalificeras som inkomster från fiske, då man anser att det i den tidigare förordningen inte varit tillräckligt tydligt.
• I ett beslut om taxitaxor inom Åland har man fastställt en trafiktaxa på beställningstrafik som utförs med personbil. I det nya beslutet fastställs de högsta tillåtna priserna som tas ut av konsumenterna i taxitrafiken, samt de tilläggsavgifter som kan tas ut utöver dem.
På vardagar mellan klockan 6–20 samt på lördagar, dagar före kyrklig högtidsdag, nyår, dagen före självständighetsdagen och valborgsmässoaftonen mellan klockan 6–16 debiteras 6,50 euro som grundavgift. Övriga tider ska grundavgiften vara 9,40 euro.
På basen av körsträckans längd debiteras passageraren en avgift som indelas i fyra taxeklasser beroende på antalet passagerare. För 1–2 personer är priset 1,85 euro per kilometer, medan det för 5–6 personer är 2,35 euro per kilometer. Över sex personer är priset 2,50 euro per kilometer.
För väntetid debiteras högst 54 euro per timme. Om man har beställt en transport minst 30 minuter innan den avgångstid som kunden uppgett får högst 8 euro uppbäras som förhandsbeställningsavgift. Sådan avgift får dock inte uppbäras för transporter baserade på bland annat socialvård, färdtjänst, specialomsorger för utvecklingsstörda, rehabiliteringsförmåner eller skolskjutsar.
Beslutet träder i kraft den 1 juli.
• Den 1 augusti träder en ändring av landskapsförordningen om gymnasieutbildning i kraft. Ändringen gäller den grundläggande yrkesutbildningen och föreskriver att det i en examen eller ett kompetensområde inom examen ska ingå minst en obligatorisk yrkesinriktad examensdel och minst en valbar yrkesinriktad examensdel, samt lärande i arbete. Man förtydligar även bestämmelser om utbildningsprogram och examensbenämningar.
• Den nya åländska yrkeshögskolelagen, som omfattar Högskolan på Åland, beräknas träda i kraft den 1 augusti. Målsättningen med lagen är att möjliggöra internationellt konkurrenskraftig yrkeshögskoleutbildning på Åland av hög kvalitet, och ha som avsikt att högskolan ska fungera som en yrkeshögskola. Lagen föreslås reglera dels yrkeshögskolestudier på Åland, dels högskolans administration och verksamhet.