I lördags, på självaste världsmiljödagen, firade Ålands natur och miljö något man kallade ”Naturfestivalen”. Dagens program inleddes med en smygöppning av stadsparken Tusenskönan på Nygatan som framledes, när allt är klart, ska benämnas Mariero.
Tusenskönan, eller Mariehamns gröna vardagsrum som parken också har kallats har hållits stängd för allmänheten sedan i höstas då omplanteringar och ombyggnationer inleddes.
Projektet med att förvandla parken till en oas i stadens centrum förväntas pågå i upp till tio år.
– Men vi kommer ju att kunna öppna trots att allt inte är helt klart, säger Cina Monn som fungerar som gestaltande trädgårdsmästare för projektet.
För närvarande håller en ny damm på att anläggas i det sydvästra hörnet av parken, och Cina Monn tror att man kan öppna upp för allmänheten under våren nästa år.
Cina Monn och hennes fästman Erik Enge driver tillsammans företaget Sagojord, och hela upprustningen tog egentligen fart när man ville fräscha upp det stenbord som står i parken till minne av av Erik Enges morfar, Sune Carlsson som var lagtingets (då landstinget, reds.anm) talman i början av 1980-talet. I granitskivan finns Sune Carlssons namn ingraverat samt texten ”Åland, fredens öar”, ett uttryck som myntades av just Sune Carlsson.
Rofylld vardag
Förhoppningen för parken är att den ska bli en oas för den som behöver lite ro i vardagen, och en visningsträdgård mitt i innersta Mariehamn. Det berättar verksamhetsledaren för Röda korset, Josefine Egenfelt.
Utöver tipspromenader, visning av trädgården och prova på-målning uppträdde tubadurduon ”Elin och Lucas” med skönsång och Josefine Egenfelt höll ett öppningstal.
Den inte så stora, men väldigt intresserade, samlade skaran i parken fick också bevittna en världspremiär i form av nyskriven musik, ”Du gamla jord”, skriven av Yngve Gustafsson och framförd av Bengt Enqvist.
Digert program
Röda korsets damkommitté stod för trakteringen när de sålde kaffe med hembakta godsaker. Damerna sålde även hantverk och ordnade ett lotteri på temat ”gott för kropp och själv”.
Anja Andersson, ordförande för damkommittén säger att det bästa med att vara så aktiv i Röda korset är att få göra någonting för medmänniskor.
– Det värmer verkligen inombords när man får se någon glad, säger hon.
Världsmiljödagens naturfestival fortsatte hela lördagen med bland annat naturpoesi på Lilla holmen, en sinnlig vandring vid Tullarns äng, en samtalscirkel på temat ”naturglädje- och sorg” och som en jordgubbe på tårtan avslutades dagen med dans på stranden – i fri och transformativ stil.