I mars träder en ny smittskyddslag i kraft i Finland. Ett år senare, i mars 2018, blir det obligatoriskt för all vårdpersonal som kommer i kontakt med högriskgrupper (patienter under ett år samt över 65 år med flera) att vaccinera sig.
Även Åland omfattas av lagen.
– I självstyrelselagen har Åland behörighet gällande social- och hälsovården med några undantag. Smittskyddet är ett sådant, säger landskapsläkare Olli-Pekka Lehtonen.
Vaccin ska tas mot kikhosta, mässling, vattkoppor och säsongsinfluensa.
– Arbetsgivaren kan säga vilken slags skyddsutrustning man måste ha. Det är inte så märkligt, säger Olli-Pekka Lehtonen.
Går inte att tvinga
Anställda har rätt att neka att bli vaccinerade, ”man kan inte vaccinera med tvång” som Olli-Pekka Lehtonen uttrycker det. Vad som sker med ovaccinerad vårdpersonal är upp till arbetsgivaren.
– Arbetsgivaren måste bedöma vad som är lämpligt. Men finns det en patient på avdelningen som är känslig för smitta, till exempel vid organdonation, kan personen inte arbeta med patienten.
Hans åsikt är att det är influensavaccinet som är det viktigaste.
– Det finns en klar risk för patienterna om personalen är sjuk. Influensavaccinet är mycket säkert, det finns inga stora biverkningar.
Olli-Pekka Lehtonen tycker att det finns en viss allmän misstro mot vaccin på Åland. Men han påpekar också att ett ösamhälle löper större risk för epidemier än andra områden.
– Vi är ett litet slutet samhälle. Är hälften av personerna sjuka kan vi inte ha ett fungerande sjukhus. Att vi har ett fungerande sjukhus på Åland är också en beredskapsfråga.
Diskuterades på Tehymöte
Sjukskötaren Katinka Holmström är en av Tehys förtroendemän. Hon säger att den nya lagen diskuterades på Tehys styrelsemöte på onsdagen.
– Vi har inte fått några direktiv, vi vet bara att lagen är på gång.
Även bland personalen ute på avdelningarna har frågan väckts.
– Själv vaccinerar jag mig mot influensa så det är inget problem för mig. Men man undrar ju vad arbetsgivaren gör om jag säger att jag inte vill ta det. Blir jag av med jobbet då?
Ålandstidningen har varit i kontakt med en anställd inom ÅHS, personen vill vara anonym.
– Stora delar av personalen är emot tvångsvaccinering mot influensa. Övriga vacciner är okej, säger hen.
Personen menar att influensavaccinet bara har runt 30 procent effekt.
– Man kan bli sjuk hur långt som helst efteråt och det är faktiskt ingalunda ett ofarligt ämne som man sprutar in i kroppen.
Hen tillägger att det finns ett enkelt sätt att få bukt på smittospridningen.
– Om befolkningen använde sig av basala hygienprodukter skulle vi komma långt. Hålls hemma när du är sjuk, inga sjuka ungar på dagis och tvätta händerna ofta.
Annika Kullman