Det var i själva verket tre dykare från Sverige som hittade champagnevraket. Positionen hade de fått från Christian Ekström, och han kom till platsen först när det stod klart vad man hade hittat.
CHAMPAGNEVRAKET Anders Näsman från Sverige är en av de dykare som på uppdrag av landskapet dykt vid och undersökt champagnevraket.
Nu avslöjar han även på ett dykforum att det faktiskt var han och en annan person från Sverige som upptäckte vad som egentligen låg och vilade på havsbotten söder om Föglö.
Anders Näsman vill egentligen inte alls kommentera saken. Han säger att han och hans svenska kollegor inte vill ha någon uppmärksamhet i media. De är bara intresserade av vraket i sig, och har inget emot att Christian Ekström fått agera ansikte utåt.
Positionen
Men på forumet skriver Anders Näsman hur det egentligen gick till när vraket hittades.
-Tidigare i år var Peter (Oleander) och jag på dyksemester på Åland där vi besöker de "vanliga" vraken. Eftersom jag inte är ålänning ber jag att få vrakpositioner av Christian då jag av naturliga själ inte har dem själv. Jag föreställer mig att jag lika gärna kunnat fråga Ville Lundqvist eller museibyrån då jag känner dessa två parter också.
-Bland positionerna finns en jag inte känner igen som ett av de "vanliga" vraken, så jag frågar de andra om vi skall titta vad detta är och det vill alla. På vägen ut diskuterar vi om det kanske kan vara en tysk plastsegelbåt från 60-talet.
Upptäckten
Men som alla vet var det inte någon tysk segelbåt som låg där på botten.
-När vi väl ekolodar ser vi två master och ett "genomslag" som påminner om det vi tidigare sett på till exempel Mastvraket, Sjöhästen och flera andra trävrak med stående master. Jag och en annan Anders (Palm) dyker som första par ned till vraket för att bli förstummade hur intakt det är.
-Under dyket dokumenteras bland annat stora delar av akterdäck. Sikten var vid tillfället sämre än den varit vid något av de senare dyken. Vi vänder på två tallrikar vilka vi dokumenterat in situ innan samt efter vändningen. De har ett emblem på baksidan.
Sedan görs den stora upptäckten.
-I slutet av dyket tittar vi in under akterspegeln och noterar en stor mängd flaskor av champagnetyp med korkarna kvar. När vi kommer upp ringer vi Christian som kommer ut med ribbåten. Vi berättar om flaskorna och Christian kontaktar Marcus Lindholm på museibyrån för att be om lov att ta upp en flaska.
-Efter sitt dyk kommer Christian och hans dykteam upp med en flaska som bestämt. Det visar sig vara övertryck i flaskan, så när Christian släpper taget om korken glider den sakta ur. En fantastisk lukt sprider sig och vi får för oss att smaka på innehållet.
Sälj champagnen
Anders Näsman avslutar med att skriva att allt "tjafs" borde sluta, och att om man inte hade fått vrakpositionen från Christian Ekström hade man inte gjort en spontandykning just där. Näsman skriver även vad han tycker landskapet borde göra.
-Jag har personligen rekommenderat landskapet att snarast efter eventuell skyddsbärgning av flaskor lyfta dykbegränsningen och åtminstone tillåta guidad dykning på vraket. Om jag satt i landskapsregeringen skulle jag sälja av en del av flaskorna för att skapa en marinhistorisk fond på Åland för att främja sökning efter vrak samt vidare undersöka och bevara detta vrak.
Fredrik Rosenqvist