Landskapsregeringen (LR) och det statsägda bolaget Finferries har undertecknat en avsiktsförklaring som går ut på att man bildar ett bolag som ska syssla med rederiverksamhet i den åländska skärgårdstrafiken. Ägarförhållandet blir 50–50 där landskapet går in med två färjor; Alfågeln och en reservfärja som antingen blir Knipan eller Gudingen. Finferries bidrar med kapital som motsvarar värdet på färjorna.
Det här meddelande infrastrukturminister Camilla Gunell (S) och Finferries vd Håkan Fagerström vid en presskonferens under torsdagen.
– Det här är framför allt för att säkerställa skärgårdstrafiken på lång sikt, säger Camilla Gunell.
Diskussionen inleddes efter att landskapet och Finferries/Ansgar förlikats i tvisten om upphandlingen av elhybridfärjan.
Tar Ansgars plats
Finferries och LR köper upp Ansgar Ab och tömmer bolaget. Ansgars FO-nummer och licenser fungerar därefter som grund för för det nya bolaget. Namnet blir Ålands skärgårdsrederi Ab, men för marknadsföringen används Axferries.
– Bolaget ska arbeta på en konkurrensutsatt marknad och planen är att sköta bolagsbildningen så snabbt som möjligt, säger Camilla Gunell.
Man inleder nu arbetet med att bilda en styrelse och utse en vd. Camilla Gunell säger att detaljerna för bolaget klarnar under hösten. Finferries kunskap och erfarenhet av bland annat elektrifiering av färjor och av att bygga om äldre färjor för att passa de moderna kraven på exempelvis drivmedel och utsläpp, hjälper Åland med den gröna omställningen.
Håkan Fagerström säger att det nya bolaget blir en kraftfull aktör.
– Det ska återställa anseendet och attraktionskraften hos skärgårdstrafiken. Det här är också ett bolag som är ”one of a kind”, när staten och landskapet går samman.
Tanken är att bolaget ska hålla så hög kvalitet att man kan bjuda på skärgårdstrafiken när den upphandlas. Men man gör det i konkurrens med andra, enligt samma modell som Närings-, trafik-, och miljöcentralen (NTM-centralen) i Finland gör i förhållande till det statsägda Finferries.
Avtal på 20 år
Man vill ha långa driftsavtal, det kan handla om upp till 20-åriga avtal, för att få stabilitet i skärgårdstrafiken och möjlighet att förnya flottan alternativt bygga om.
– Det är friare att göra det i bolagsform, man kan arbeta mer marknadsmässigt och uppta lån och investera i nytt tonnage efter behov, säger Camilla Gunell.
De extra anslag från Finland som LR ämnar ansöka om för att förnya flottan skulle gå till bolaget.
– I bästa fall blir staten mer intresserad av att bevilja anslaget.
Infrastrukturavdelningens avdelningschef Fredrik Pettersson säger att om LR på egen hand ska möta de kommande kraven på trafiken skulle man vara tvungen att anställa mer personal.
– Men förvaltningen ska inte syssla med shipping. Att fortsätta som i dag fungerar inte. Att man bjuder under varandra och sedan inte kan leverera. Förvisso snurrar alla motorer, men vi har en dålig riktning på verksamheten. Det här är ett försök till förändring.
Fakta
Axferries
• Ålands skärgårdstrafik Ab, marknadsförs som Axferries.
• Hemort är Mariehamn (hit går samfundsskatten).
• Finferries äger 50 procent och LR 50 procent.
• Finferries vd Håkan Fagerström blir styrelseordförande. Finferries och LR utser sedan två styrelseledamöter var.
• Ska bjuda på skärgårdstrafiken i konkurrens med andra aktörer och ska göra det självständigt utan insyn eller påverkan av LR.
• Kan gradvis ta över ägandet av landskapets lin- och frigående färjor.
• Strategi att om ett visst antal år ha nollutsläpp från färjorna.
• Anställer personal som behövs för verksamheten, men kan också köpa tjänster av Finferries och LR till marknadspris.
• Parterna eftersträvar att bolaget i utdelning årligen betalar 35–45 procent av nettoresultatet.