Övergödd och syrefattig - Svibyviken är i akut dåligt skick sedan länge. Efter minst tolv år av byråkratisk soppa och oenighet har Jomala och Mariehamn fortfarande inte lyckats komma överens om vad som måste göras.
Under tiden blir den lilla viken allt smutsigare.
MILJÖ Vattnet i Svibyviken är kraftigt förorenat. Den största boven i dramat är Möckelbybäcken, där jordbruket släpper ut stora mängder näring i marken.
Mariehamns stad och Jomala kommun är båda väl medvetna om problemet sedan många år. Ändå har nästan inga konkreta åtgärder gjorts för att åtgärda problemet.
Förslagen fallit
Många förslag på lösningar har kommit upp genom åren, men varje gång har förslagen fallit. Antingen har man inte kommit överens med markägarna, eller så har man varit oeniga sinsemellan om hur mycket Jomala respektive Mariehamn ska betala, säger Jan Westerberg som är miljöchef på Mariehamns stad.
- Det har stupat väldigt mycket på att vi har två separata kommuner som ska åtgärda det här tillsammans. Vi tar prover i Svibyviken flera gånger per år och proverna visar att de flesta föroreningarna kommer från jordbruk och enskilda avlopp, som behöver åtgärdas inom Jomala kommun.
Fyra konkreta insatser
Flera åtgärdsförslag finns i dagsläget - bland annat ett av Carl-Gustav Flink som ligger på miljöbyråns bord och ett av våtmarksexperten Peter Feuerbach som gjorts på uppdrag av Jomala kommun. Det här känner dock inte Jan Westerberg till. Det gör inte heller Rauli Lehtinen (lib), ledamot i stadsfullmäktige eller Kai Söderlund, chef för tekniska verket och medverkande i samarbetsgruppen kring Svibyviken.
- Alla förslag är helt nya för mig. Alla verkar jobba på olika håll. Jag har sagt att efter sommaren lägger jag in en ny motion eller ett medborgarinitiativ. Det var åtta år sedan en arbetsgrupp tillsattes - den här frågan har hållit på i sammanlagt tolv år, säger Rauli Lehtinen.
Fyra insatser
Jomala kommun har låtit Peter Feuerbach vid hushållningssällskapet i Halland titta på hela Möckelbybäcken.
Han är expert på våtmarker och har nu föreslagit fyra insatser för att förbättra kvaliteten på det vatten som rinner ut i Svibyviken.
- Jag har inte fått någon information om det. Det förvånar mig eftersom vi har en samarbetsgrupp mellan Jomala och Mariehamn, säger Westerberg.
Underlag för planering
Peter Feuerbachs förslag har behandlats i Jomala kommunstyrelse, och nu väntar man på vad byggnadstekniska nämnden har att säga, berättar kommunsekreterare Henrik Häggblom.
- Vi måste titta närmare på det innan vi kan konkretisera något.
Han understryker att det inte finns någonting som säger att byggnadstekniska nämnden måste följa rapporten.
- Den ska fungera som underlag för vidare planering. Vi får vänta och se vad byggnadstekniska nämnden säger.
Kräver åtgärder
Jan Westerberg är mycket positiv till att Jomala planerar att göra något åt Möckelbybäcken.
- Det finns ett liggande förslag på att anlägga ett våtmarksområde längst in i Svibyviken. Men då krävs det att Jomala vidtar åtgärder.
En sådan våtmark verkar dock inte bli av på ett bra tag. Ingen Ålandstidningen pratar med kan ge något besked om vad som ska hända eller när man tror att ett förslag kan gå igenom.
- Det sker garanterat inte över en natt. Politiska beslut ska fattas och det tar tid. Men om det nu börjar röra på sig finns ju anledning att blåsa liv i ärendet även från stadens sida, säger Jan Westerberg.
Ålandstidningen