I måndags lade EU-kommissionen fram sitt förslag för hur nästa års fiskemöjligheter i Östersjön ska se ut.
Ministerrådet Anton Nilsson har ännu inte hunnit analysera förslaget på djupet, men ger på måndagen en första sammanfattning om det som kan ha störst påverkan på det åländska fisket.
Trots regleringar i torskfisket verkar bestånden inte hämta sig. Förslaget är därför att kvoterna för så kallad oundviklig bifångst av torsk i västra och östra Östersjön begränsas ytterligare.
– I förslaget finns fortfarande en bifångstkvot, men den minskas ganska dramatiskt. Själva kakan att dela på kan alltså bli mindre, säger Anton Nilsson.
Intressant för Ålands del är även fångstmöjligheterna när det kommer till lax. Även här kan åtstramningar bli aktuella.
– Kvoten minskar, men det finns också skrivningar om att stoppa fritidsfisket på odlad lax, och det skulle jag behöva analysera mer noggrant.
Ökad strömmingskvot
De föreslagna fångstmängderna grundar sig på vetenskapliga råd från Internationella havsforskningsrådet (ICES). Enligt ICES befinner sig flera av Östersjöns fiskbestånd på fortsatt låga nivåer.
– Kommissionen måste basera sitt förslag på de vetenskapliga råden. Säger forskarna sedan att ett bestånd blivit bättre och rekommenderar en högre kvot, tenderar kommissionen också att följa det, säger Anton Nilsson.
Men även om det vetenskapliga rådet i år för fram att strömmingsbeståndet vuxit sig så pass starkt att fiskekvoten i centrala Östersjön skulle kunna öka med hela 136 procent är kommissionens förslag en ökning med ”endast” 108 procent.
– Det är ganska intressant att kommissionen föreslår en mindre höjning än vetenskapsmännen.
Rådet avgår
Än så länge är det här bara ett förslag, sist och slutligen är det EU:s jordbruks- och fiskeråd som fattar beslutet.
– Förslaget behandlas först i arbetsgrupper där experter och diplomater sätter sig ner och börjar reda ut detaljerna, till exempel kring hur fritidsfisket på lax exakt är tänkt att se ut.
– Åland ska förstås också ta fram en egen position.
De totala tillåtna fångstmängderna ska också fördelas i nationella kvoter. Den 21-22 oktober samlas sedan fiskeministrarna från alla medlemsstater för att fatta ett beslut.
Förslaget från i måndags gäller nio av de tio bestånd som EU förvaltar i Östersjön. Det återstående kvotförslaget för sill/strömming i Bottniska viken kommer senare.
Fiskemöjligheter enligt förslaget
• Sill/strömming i centrala Östersjön 83.881 (+108 %)
• Sill/strömming i Rigabukten 41.635 ton (+10 %)
• Laxfisket i Egentliga Östersjön 43.787 ton (-36 %)
• Laxfisket i Finska viken 8.117 ton (-20 %)
• Skarpsill 117.070 ton (-42%)
• Rödspätta Oförändrad nivå
• Torsk i västra Östersjön, endast bifångst 93 ton ( -73 %)
• Torsk i östra Östersjön, endast bifångst 191 ton (-68 %)
• Sill/strömming i västra Östersjön, endast bifångst 394 ton (-50 %)