I helgen hölls en mässa om bland annat akupunktur som smärtlindring i Alandica.
Bland föreläsarna fanns Jukka Pekka Kouri, känd läkare och förespråkare av akupunktur.
Ålandtidningen fick en pratstund med honom.
HÄLSA Akupunktur hamnar ofta i kategorin alternativ medicin när man diskuterar smärtlindring lekmän emellan. Och det är kanske inte så konstigt. Akupunktur kommer från Kina, tillsammans med en hel del andra behandlingsformer med möjligen tveksamma behandlingsresultat. Men faktum är att akupunktur fungerar. Det fungerar så väl, och presterar så bra i internationella studier att tekniken används i hela Europa för smärtlindring.
Beprövad metod
Problemet är, om det nu egentligen existerar något problem, att man inte vet varför det fungerar. Åtminstone inte helt och hållet.
- Det man vet är att det utlöser en ökad endorfinproduktion i det påverkade området. Och man har hittat liknande behandlingsmetoder på andra håll. I Lappland har till exempel samerna haft som tradition att tända eld på en bit björknäver och hålla lågan en bit ovanför en punkt på handen. Värmen skadar huden lätt och skapar en blåsa på stället, och behandlingen har minskat smärtan vid tandvärk, berättar Jukka Pekka Kouri, läkare och verksamhetsledare för smärtkliniken Orton i Helsingfors - för övrigt en person många ålänningar har fått träffa efter att ha blivit remitterade till kliniken.
Finsktalande ålänningar har förresten säkert sett honom på YLE TV1, där han brukar medverka som husläkare i morgonsoffan.
Mycket vi inte vet
Akupunkturbehandlingen har även andra effekter. Det har man kunnat se genom att följa behandlingar med MRI-kameror.
- Det man ser är att olika centra i hjärnan påverkas. Och vi vet av erfarenhet att besvär kan försvinna helt efter en behandlingsomgång på kanske tio tillfällen. Så det fungerar. Vi vet bara inte exakt hur.
Men, skrattar han, det gäller mycket inom den vanliga västerländska läkekonsten.
- Vi vet inte hur paracetamol, det verksamma ämnet i Panadol bland annat, fungerar heller. Men det gör det ändå. Det är det vanligaste läkemedlet mot lätt och medelsvår smärta.
Läs mer om akupunktur i måndagens nummer av Ålandstidningen.
Fredrik Granlund